Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dav řval na ministra, že je zrádce. „Kotel“ za uprchlíky byl kousek od Česka

Autor: kal - 
2. května 2016
11:10

Německo není jen kancléřka Angela Merkelová a její vstřícná politika vůči uprchlíkům. Na západ od českých hranic je také řada lidí, kteří s migrační politikou nesouhlasí. A bojí se příchodu islámu, zahalených žen a práva šaría. Během 1. máje to pocítil ve Cvikově jen 50 kilometrů od Česka také ministr spravedlnosti Heiko Maas. Lidé s transparenty proti migraci na něj řvali, že je zrádce. Ministra museli chránit policejní těžkooděnci a on pak raději rychle odjel.

Zwickau – česky Cvikov – je okresním městem v Sasku se zhruba 100 tisíci obyvateli. Proslavilo se především výrobou trabantů. V neděli tu demonstrovali odboráři a původně sem měl dorazit i německý vicepremiér Sigmar Gabriel. Šéf sociálních demokratů se s Merkelovou v uprchlické otázce výrazně rozchází. Kvůli nemoci se ale omluvil a vyslal svého kolegu Maase.

Jenže ministr spravedlnosti se nedostal ani k projevu před shromážděným davem. Lidé jeho řeč přehlušili výkřiky jako „my jsme lid“ nebo „zrádce“. Maasovi nepomohly ani hlasitější reproduktory a nakonec raději kvapně odjel. Cestou do vládního černého mercedesu ho musela chránit policie.

Video Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas utekl před demonstranty. - YouTube/volksbetrugpunktnet
Video se připravuje ...

Proč jsou Němci v Sasku na ministra naštvaní? Zřejmě se na tom podepsaly jeho výroky, ve kterých odsoudil ty, kdo nechtějí uprchlíky v zemi vítat. Ve vládě Angely Merkelové se řadí mezi nejméně populární tváře. Chce také rychle mazat nenávistné projevy na Twitteru nebo Facebooku. Podle něj by měly mizet do 24 hodin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi