Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Německý strach ze sexuálního násilí: Ruší karneval prý kvůli migrantům

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2016
22:03

V Německu to vře. Milion příchozích za uplynulý rok a další žadatelé o azyl na cestě rozdmýchávají obavy, zvláště po událostech v Kolíně nad Rýnem a údajném sexuálním obtěžování ze strany migrantů. Město Rheinberg v Porýní se proto nyní rozhodlo zrušit tradiční masopustní průvod. Vedle toho se však strach z cizinců projevuje i jinak. V Německu totiž výrazně vzrostl počet útoků na ubytovny s imigranty.

Třicetitisícové německé město Rheinberg ležící v Porýní, proslulém svou masovou karnevalovou kulturou, zrušilo ve čtvrtek letošní masopustní průvod.

Jedním z hlavních důvodů je podle radnice to, že město nedokáže zajistit vzhledem k útokům, které se na Silvestra odehrály v Kolíně nad Rýnem i jiných německých městech, účastníkům akce bezpečnost. Informovala o tom agentura DPA.

Nevíme, jak by imigranti reagovali, hájí se zástupce radnice

Policie a vedení města žádalo po karnevalovém spolku z místní části Orsoy, který tradiční průvod organizuje, aby předložil koncept zajištění bezpečnosti akce. V tak krátké době to prý ale spolek nebyl schopný zvládnout, a tak karnevalovou slavnost raději zrušil.

Roli při rozhodování o osudu letošního karnevalového průvodu podle zástupce rheinberské radnice Jonnyho Streye hrálo i to, že jeho trasa měla vést nedaleko ubytovny, v níž žije asi 500 žadatelů o azyl.

Nebylo to ale jediným důvodem, zdůraznil. Uprchlíci z místní ubytovny podle Streye neznají karneval a mohli by na něj nepředvídaně reagovat, přiblížil zástupce Rheinbergu úvahy města při rozhodování o konání akce.

Zhruba 4500 německých návštěvníků akce by se střetlo s 500 cizinci a „to jsme tu ještě neměli“, dodal Strey. Důležitým argumentem pro zrušení karnevalu byly prý silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem. Dav mladých mužů v centru města obkličoval ženy, sexuálně je napadal a okrádal. Podle svědků i policie byli pachatelé převážně arabského a severoafrického původu. K podobným útokům došlo v menší míře také v Hamburku, Stuttgartu, Düsseldorfu, Mnichově či Norimberku.

V Německu výrazně přibylo útoků proti ubytovnám pro azylanty

Násilnosti se sexuálním podtextem jsou jedna věc, situace kolem německých ubytoven pro imigranty druhá. Obě přitom jsou pořádně ožehavé.

Více než 900 trestných činů namířených proti ubytovnám pro žadatele o azyl zaznamenala totiž v loňském roce německá policie. S odvoláním na předběžná data Spolkového kriminálního úřadu (BKA) o tom ve čtvrtek  informovala televizní stanice ARD.

Valnou většinu činů mají podle vyšetřovatelů na svědomí pachatelé s krajně pravicovou motivací. Celkem policisté loni v Německu zaznamenali 924 trestných činů proti ubytovnám pro žadatele o azyl, které sahají od sprejování nenávistných nápisů na budovy po žhářské útoky. V roce 2014 přitom podobných trestných činů policie evidovala pouze 199.

Počet žhářských útoků se loni vyšplhal na 76, uvedla dnes mluvčí BKA. V dalších jedenácti případech došlo k pokusu o založení požáru. V roce 2014 přitom došlo pouze k šesti žhářským útokům na uprchlické ubytovny.

Objasnit se dosud podařilo méně než 30 procent všech činů. „Míra objasněnosti je tak nízká, protože k činům často dochází v noci, mnoho těchto objektů leží na samotách a je za tím také rychlost páchání činů,“ uvedl Klaus Bouillon, ministr vnitra spolkové země Sársko. Podle Bouillona velmi často chybí také jakákoli indicie, která by mohla k dopadení pachatele vést.

kiwi65 ( 14. ledna 2016 22:40 )

 Je li u uprchlíků znásilňování jen folklór a my se mu máme přispůsobit tak by jsme třeba taky mohli zavést střílení čmoudů třeba přes víkend a říkat jim taky že je to náš folklór.....

Zobrazit celou diskusi