Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká policie v Makedonii? To jsou nadávky a násilí, tvrdí dobrovolník Štěpán

Autor: bru - 
19. března 2016
19:05

Pověst českých policistů, kteří jeli pomáhat a chránit na makedonskou hranici, není, jak se zdá, mezi dobrovolníky nijak valná. Na vulgarity i fyzické ataky si stěžovala třeba aktivistka z Rakouska Fann Müllerová-Uriová. A přidávají se další. Její slova potvrdil pro web Lidovky.cz i český dobrovolník z uprchlického tábora v Idomeni Štěpán Mareček.

Policejní prezidium o stížnostech ani problémech neví. Na vlastní oči ho ale měl vidět Čech Štěpán. Podle webu byl totiž na policejní stanici právě ve chvíli, kdy k útoku došlo.

„Česká policie tu spolupracuje s makedonskou policií a když procházeli předsálím policejní stanice, tak si začali fotit lidi pod dekou. Někdo se jich zeptal, proč to dělají a řekl jim, aby přestali. Česká policie nato ale odpověděla: „My jsme policisté, my si můžeme dělat, co chceme“. Poté fyzicky napadli jednu osobu.“ Tvrdí podle Lidovek.cz Štěpán Mareček.

Reportér Blesku.cz strávil v Idomeni více než týden. Podívejte se dovnitř uprchlického tábora jeho očima:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni – tábor naděje a zoufalství. - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...
Ženě prý strhli čepici z hlavy a tou ji profackovali. Dobrovolník zmiňuje však i verbální útoky. „Vulgární byli dost. Několikrát procházeli přes základnu makedonské policie a při každém průchodu řekli něco podivného. Například: „Co to tady je za sv*ně“ a podobné narážky. Bohužel v Makedonii je česká policie známá pro násilí a neprofesionalitu“ popsal webu Mareček.

Policejní prezidium ale pochybení strážců zákona odmítá. „Během hromadného pokusu o nelegální překročení makedonské hranice postupovali policisté standardně,“ zní z prezidia.

brunos ( 19. března 2016 20:38 )

Co to je za šmejda ten Mareček, měli by si ho podat!

Zobrazit celou diskusi