Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Atén míří 2 tisíce běženců. Loď přinesla do Řecka i mrtvé uprchlíky

Autor: ČTK - 
20. března 2016
10:11

Do aténského přístavu Pireus dorazilo v sobotu večer z řeckých ostrovů v Egejském moři na 640 migrantů, další zhruba dvě tisícovky běženců by měly připlout během neděle. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje od řeckého veřejnoprávního rozhlasu. Dohoda EU a Turecka podle prvních informací zatím od cesty přes moře příliš lidí neodradila. V noci na dnešek dorazilo do Řecka 875 uprchlíků, uvedl krizový štáb.

Všichni uprchlíci, kteří počínaje dnešním dnem připlují z Turecka na řecké ostrovy a kteří po podání případné žádosti nezískají v zemi azyl, budou po vyřízení nutné administrativy vraceni na turecké území. První běženci by měli být takto odesláni zpět kolem 4. dubna. Zajišťuje to dohoda unijních státníků s tureckým premiérem Davutoglem.

Podle Reuters se snaží řecké úřady uvolnit na ostrovech kapacity v zařízeních pro uprchlíky, protože od dnešního dne začíná platit dohoda o vracení migrantů do Turecka. Podle prvních informací se zdá, že dohoda zatím od cesty přes moře příliš lidí neodradila – jen na ostrově Lesbos přistálo od půlnoci nejméně 12 člunů. Celkem v noci na dnešek dorazilo do Řecka 875 uprchlíků, uvedl krizový štáb.

V sobotu pozdě večer řecký premiér Alexis Tsipras převzal dohled nad krizovým štábem, který situaci kolem migrantů monitoruje. Úřady čekají na zprávu o počtech lidí, kterým se podařilo přeplout do Řecka ještě před půlnocí, tedy před tím, než vstoupila v platnost dohoda s Tureckem. Tito migranti budou poslední, na něž se nová pravidla nebudou vztahovat.

Uprchlíci dohodu znají, přesto to zkouší

Čeká se, že kvůli dohodě se na ostrovech začnou hromadit tisíce lidí, kteří budou čekat na rozhodnutí řeckých úřadů. Například na ostrově Lesbos je v zařízení pro uprchlíky 3500 míst. Na ostrovy v Egejském moři přitom tento měsíc připlouvá z Turecka v průměru více než tisícovka utečenců denně.

Reportéři agentury Reuters hovořili s lidmi, kteří jako jedni z prvních po začátku platnosti dohody o vracení uprchlíků dorazili na Lesbos. Někteří z nich o nových pravidlech vědí, přesto ale doufají, že najdou možnost, jak se dostat do Evropy, kde mají často příbuzné. „Vím to. Doufám, že ty hranice překročím. Doufám, že tu dokončím své studium, nic víc. Nechci peníze,“ řekl Syřan Husajn Alí Muhammad. Třicetiletý inženýr Muhammad ze syrského Dará zase doufá, že se bude moci připojit ke své manželce a synovi, kteří žijí v Německu.

Loď přivezla do Evropy mrtvé migranty

Nebezpečná cesta od tureckých břehů do Řecka stála jen od soboty životy pěti lidí. Dva migranti byli nalezeni mrtví na lodi, která připlula na řecký ostrov Lesbos. Zemřeli pravděpodobně na infarkt. V sobotu se u tureckých břehů utopila čtyřměsíční syrská holčička, uvedl turecký deník Hürriyet. Řecká pobřežní stráž také našla poblíž malého ostrůvku Ro u Rhodosu těla dvou malých utopených dívek ve věku jeden a dva roky.

Mezi uprchlíky v Řecku strávil týden i reportér Blesku. Podívejte se do uprchlického tábora jeho očima:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni – tábor naděje a zoufalství. - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Řeckem prošel od začátku roku 2015 milion uprchlíků

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky už od začátku roku 2015 prošlo Řeckem více než milion uprchlíků. Nejčastěji jde o lidi ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. 

Od začátku roku pak přijelo z Turecka přes 140 tisíc migrantů. Zemřelo nebo se pohřešuje v této oblasti 448 lidí. Většinu příchozích tvoří ženy s dětmi, kolem 60 procent, zatímco před rokem jich přicházelo ve vlně migrantů jen kolem 30 procent.

Aktuální údaje o migraci (20. 3. 2016) podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Aktuální údaje o migraci (20. 3. 2016) podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky | UNHCR

Rakouský prezident se trefil do Merkelové. K dohodě je skeptický

Šance, že dohoda Evropské unie a Turecka o vracení migrantů uspěje a zastaví proud uprchlíků mířících do Evropy, je poměrně malá, jen zhruba 35 až 50 %. V rozhovoru pro nedělník Presse am Sonntag to řekl rakouský prezident Heinz Fischer. V rozhovoru zároveň odmítl kritiku německé kancléřky Angely Merkelové, která se nesouhlasně vyjádřila o rakouských kvótách na počet přijímaných žadatelů o azyl. Podle něj její hodnocení „není logické“.

„Ona doufá… Ale když bude něco fungovat jen s pravděpodobností 35 nebo 50 procent, pak na tom nemůžu s odpovědností stavět něco, na čem závisí osud tisíců lidí,“ řekl prezident.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi