Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dohoda je na světě, hlásí Sobotka ze summitu. Řecko může migranty vracet Turkům

Autor: zst, ČTK - 
18. března 2016
15:09

Dvoudenní summit zemí Evropské unie a Turecka dospěl do svého finále. Společenství se s Tureckem dohodlo, že od 20. března, tedy od neděle, bude moci Řecko vracet všechny nelegální migranty zpět do Turecka. Na sociální síti to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dohoda mezi Evropskou unií a Ankarou o vracení všech migrantů z řeckých ostrovů do Turecka byla premiéry a prezidenty unijních zemí schválena. Na Twitteru to oznámili český premiér Bohuslav Sobotka i jeho finský kolega Juha Sipilä.

Informovaný představitel EU krátce předtím novinářům dohodu interpretoval tak, že nová pravidla začnou platit o půlnoci z neděle 20. března na pondělí 21. března.

Podle dohody by měli být do Turecka vraceni všichni uprchlíci, kteří se přes Egejské moře dostanou na řecké ostrovy. Za každého Syřana, který mezi nimi bude, vyzvedne EU z Turecka jednoho syrského občana, aby snížila nápor na humanitární situaci v Turecku. Při přebírání budou mít přednost ti migranti, kteří se nepokusí Egejské moře překročit za pomoci pašeráků či jiným neregulérním způsobem.

Lídři zemí EU se na textu shodli jen pár desítek minut poté, co jim ho předložil předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten návrh dojednal s Davutogluem dopoledne. Turecký premiér podle unijního činitele s přijatou podobou textu souhlasí.



V průběhu dne se podařilo vyřešit čtyři problematická témata, která ještě dopoledne přijetí dohody bránila a krátce po oznámení dohody ji potvrdilo také Turecko. Na Twitteru to potvrdila jako první litevská prezidentka.

Připravujeme podrobnosti.

joudajoudovy ( 19. března 2016 11:12 )

https://www.youtube.com/watch?v=Pb0db8W5-dU&ebc=ANyPxKocr2puCZMiOP7moBdvHuDBJNlXSebqwv7ydIgVaWX_ jRwrRKaLGJD2tjbKc61AUaPS4QAIy_G2jgxqLAYvHI6GW7Xbtg

montevideo ( 18. března 2016 18:44 )

Ta "dohoda" je neskutečné fiasko .

dzambulka007 ( 18. března 2016 18:28 )

Otázkou je, jestli tomu nerozumněl stejně správně, jako když obviňoval prezidenta z navádění k jeho zastřelení.

montevideo ( 18. března 2016 17:33 )

Měla. Ale nejdřív by měla odstranit Merkelovou.

panamira ( 18. března 2016 16:37 )

Evropa by si měla vzít vzor z Austrálie a bude klid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa