Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmoklá Jolie v uprchlickém táboře: Nechte lidi, ať se vrátí domů

Autor: kle - 
16. března 2016
20:39

Ukončete pětiletou válku a pomozte tak milionům lidí zpět do jejich domovů, apelovala americká herečka Angelina Jolie (40) na světové mocnosti. Herečka, která je velvyslankyní dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, to prohlásila během návštěvy libanonského uprchlického tábora.

Angelina Jolie apelovala na světové mocnosti, aby se více snažily ukončit pětiletou válku v Sýrii a pomohly milionům lidí, kteří před tímto konfliktem uprchli ze svých domovů. Řekla to během své návštěvy v uprchlickém táboře Bekaa Valley v Libanonu.

Vzkaz světovým státníkům:

Video Angelina Jolie u uprchlíků - Reuters
Video se připravuje ...

„Nemůžeme ovlivnit svět přímou pomocí v místě namísto diplomacie a diplomatických řešení,“ prohlásila v deštivém počasí v táboře vzdáleném asi 15 kilometrů od syrských hranic. „Má dnešní výzva zní, že potřebujeme, aby se vlády po celém světě ujaly vedení, analyzovaly situaci a věděly, co mohou jejich země udělat, kolika uprchlíkům mohou pomoci, jak a v jakém časovém rámci.“

Jolie zdůraznila, že problém se týká milionů uprchlíků a není omezený na „situaci desítek tisíc uprchlíků v Evropě“. Naprostou většinu z téměř pěti milionů uprchlíků ze Sýrie přijalo Turecko a Jordánsko. Milion registrovaných uprchlíků v Libanonu dokonce představuje čtvrtinu všech obyvatel této země.

Podle OSN žije většina syrských uprchlíků v Libanonu v extrémní chudobě. Podle Angeliny Jolie je 80 procent z nich zadlužených poté, co jim došly peníze, které si přivezli ze Sýrie. U příležitosti pátého výročí občanské války v Sýrii OSN připomněla, že válka vytvořila rovněž 2,4 milionu dětských uprchlíků, mnoho jich zemřelo a zvýšil se rovněž nábor dětí jako bojovníků.

Celebrita uprostřed bídy: