Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Mohutná vlna migrantů dorazila do Řecka. Je za tím tlak od Turků na EU?

Autor: ČTK, kal - 
20. února 2016
13:12

Na řecké ostrovy v Egejském moři připlulo z Turecka od úterý do pátku dalších více než 11 tisíc migrantů, což je zřetelný narůst proti předchozím dnům. Informují o tom dnes řecké sdělovací prostředky, které vyjadřují podezření, že za tímto skokem jsou turecké úřady.

„Pašeráci lidí otevřeli stavidla přesně v době mimořádného summitu Evropské unie,“ který se věnoval migrační krizi, napsal aténský deník Kathimeriny.

I další média se domnívají, že počet běženců se náhle zvýšil přinejmenším s tichým souhlasem tureckých úřadů, které tak chtějí dostat pod tlak evropské partnery. EU plánuje svolat na začátek března další vrcholnou schůzku k migraci, tentokrát s účastí Turecka.

Migranti přijeli na lodi Blue Star1 do řeckého přístavu Pireus. Migranti přijeli na lodi Blue Star1 do řeckého přístavu Pireus. | Reuters

Nově až pět tisíc migrantů denně

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se jen ve čtvrtek a v pátek na řecké ostrovy dostalo 4600 a 4800 uprchlíků. To je více než dvojnásobek denního průměru, který se od začátku roku pohybuje kolem 1740 lidí.

S nově zvýšeným množstvím v posledních dnech počet příchozích migrantů v únoru vyskočil na 27 555. Během loňského února Řecko zaznamenalo 2783 běženců.