Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sexuální útoky s migrací nesouvisí. Buďme hlasem rozumu, říká Evropská komise

Autor: mb - 
30. ledna 2016
21:20

Evropská komise tvrdí, že mezi sexuálními útoky v Kolíně nad Rýnem a migrací „není žádná spojitost“. Proti těmto „falešným obviněním“ musí Evropa bojovat, shodují se byrokraté. Problémem jsou prý hlavně země, které se odmítají podílet na uprchlických kvótách. Vyplývá to z dokumentu, který shrnuje výsledky setkání evropských úředníků z 13. ledna 2016.

Co se týče zločinů v Kolíně nad Rýnem, pan Timmermans prohlásil, že to byla záležitost zajištění veřejného pořádku a není spojena s uprchlickou krizí,“ píše se v tomto dokumentu Evropské komise. Nizozemský politik Frans Timmermans (54) je viceprezidentem Evropské komise.

Evropská komise se zároveň na zasedání shodla, že je třeba bojovat proti „falešným obviněním“, a sama sebe označila za „hlas rozumu“. „Je důležité, aby komise pokračovala v koordinaci a byla hlasem rozumu v protikladu k populistické rétorice a zároveň snížila napětí. Nicméně musíme reagovat na obavy evropských občanů, zvláště tím, že zdůrazníme, že Evropa je také unií bezpečnosti a hodnot,“ stojí v zápisu z jednání 13. ledna tohoto roku.

Jak si představuje boj proti „falešným obviněním“, je vysvětleno hned v následujícím bodě, který vyzývá k „bezpodmínečnému odmítnutí falešných asociací mezi zločiny jako útoky na ženy v Kolíně nad Rýnem a masovou migrací uprchlíků.“

Schengen nesmí padnout

Frans Timmermans se zároveň domnívá, že hlavním lékem na uprchlickou krizi je přerozdělování imigrantů. „Aby byla zvládnuta krize, která pokud bude pokračovat, může mít zničující důsledky, musí být splněno několik bodů – členské státy musí respektovat své závazky, musí být učiněn zásadní pokrok s přesídlováním uprchlíků a kontroly na vnitřních hranicích EU nesmí být znovu zavedeny, jinak budou výdobytky Schengenu ohroženy,“ píše se dále v dokumentu.

Česká republika spolu s dalšími převážně východoevropskými členy EU přitom uprchlické kvóty odmítá. 


Sexuální útoky z Kolína nad Rýnem šokovaly Německo. Média i policie o případu několik dní mlčely, o napadených ženách byla veřejnost informována až se značným zpožděním. Dle policie se dav zhruba tisícovky mužů údajně „z Blízkého východu a severní Afriky“ rozdělil na menší skupinky a sexuálně napadal ženy. Kromě toho se též gangy dopouštěly krádeží. Policii se nahlásily stovky poškozených žen. K podobným útokům, i když v menší míře, došlo v dalších německých městech i jiných zemích západní Evropy.