Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plot proti migrantům a škola knedlíků. Stropnický pobyl u vojáků v Maďarsku

Autor: ČTK, kle - 
9. prosince 2015
19:05

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) navštívil českou vojenskou jednotku v Maďarsku. Češi tam pomáhali se stavbou plotu proti migrantům, přivezli ale i polní kuchyně a učili v nich Maďary vařit. Domů se vojáci vrátí před Vánocemi. Český kontingent ale nadále zůstane ve Slovinsku a Češi také zvažují pomoc Makedonii. Tam by měli zamířit pro změnu čeští policisté.

Česká vojenská jednotka působí v Maďarsku od poloviny října. Původně bylo na základně Hódmezövásárhely 21 Čechů, aktuálně je na místě 18 českých vojáků. Všichni se vrací zpět domů příští týden, tedy v dostatečném předstihu před vánočními svátky.

Stropnický dorazil do Maďarska v době, kdy byl dobudován hraniční plot, který migrační vlnu zastavil a nasměroval do jiných zemí. Ukázka stavby hraničního plotu byla jedním z bodů programu, který ministr absolvoval.

Stropnický ocenil maďarskou snahu o zajištění schengenské hranice: „Snaží se seriózně, podle mého soudu, zabezpečit svůj úsek Schengenu. Je to v bytostném zájmu Česka, aby se to podařilo,“ řekl.

Maďarský ministr obrany István Simicskó na oplátku ocenil českou a slovenskou pomoc. „Jen v nouzi poznáš přítele, my jsme teď svého přítele našli,“ poznamenal.

Jak dostat knedlíky z vody?

Český kontingent plnil v Maďarsku tři hlavní úkoly. Jedním z nich bylo zaškolení maďarské obsluhy polní kuchyně. Vařit v českých polních kuchyních učil maďarské kolegy první týden jejich český kolega. Od té doby v nich uvařili asi 7 500 jídel.

Kuchyně byly nejprve převezeny blíže k hranicím, nyní jsou umístěny přímo na základně Hódmezövásárhely. Maďarští vojáci si polní kuchyně pochvalovali, znamenaly pro ně prý „obrovskou pomoc“. Podivovali se ale nad některými českými kuchařskými pomůckami, například na vyndávání knedlíků z vroucí vody.

Zůstaneme ve Slovinsku, pomůžeme Makedonii

Česko v současné době pomáhá desítkami vojáků také ve Slovinsku, kam se ministr rovněž chystá. Ve Slovinsku česká armáda zatím zůstane. V polovině listopadu tam vyslala 27 vojáků. „Naši pomoc považujeme za samozřejmost, rozhodli jsme o ní sami a rychle. Tento úsek schengenské hranice považujeme za svůj, respektive za něj cítíme zodpovědnost,“ poznamenal Stropnický. Do Slovinska denně přichází stále stovky až tisíce migrantů.

Čeští vojáci, kteří nyní ve Slovinsku jsou, zamíří na Vánoce domů. Na začátku příštího roku je vystřídá další jednotka.

Země V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) obdržely čerstvě žádost o pomoc od Makedonie, jež se rovněž potýká s přílivem migrantů. Ministři obrany budou o možné pomoci Makedonii jednat příští čtvrtek v Praze. Podle první reakce ministra obrany by ČR mohla do země poslat určitý počet policistů.

Česká pomoc v Maďarsku: