Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Orbán vzkázal Rakousku: V těžké době zapomínáte na přátelství

Autor: ČTK, kle - 
25. září 2015
14:09

Rakousko v těžkých časech zapomíná na přátelství s Maďarskem, Budapešť to chce ale přehlédnout. Po jednání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán, uvedla agentura MTI. Státníci nenašli společnou řeč k uprchlické krizi.

Rozhovor podle agentury APA žádné sblížení názorů k problematice uprchlické krize nepřinesl, oba šéfové vlád navíc uspořádali oddělené tiskové konference.

Zradili jste nás, ale umíme odpouštět

„Maďarsko se cítí zrazeno,“ citovala Orbána stanice Euronews. Maďarský premiér také dodal, že Budapešť se snaží zapomenout na lži o tom, že neplní své závazky. Také prý řekl, že Maďarsko chce odpustit Rakousku nařčení z toho, že Maďaři se chovají jako nacisté.

Orbán rovněž vyzval Rakousko ke vzájemné spolupráci a pomoci, neboť obě země jsou stejné lodi, protože situace na maďarsko-chorvatské hranici je stejná jako na rakousko-maďarské hranici.

Rakousko ctí právo lidí na azyl

Faymann na tiskové konferenci hovořil o maďarských opatřeních k ochraně vnějších hranic EU jako o zákonných. Zároveň ale zdůraznil, že právo na azyl jako jedno z lidských práv je k tomu rovnocenné.

Maďarsko oplotilo své hranice se Srbskem a Chorvatskem, bariéru připravuje i na hranicích se Slovinskem. Cílem tohoto opatření je zastavit běžence, kteří se snaží dostat především do Německa.

Podle Faymanna setkání s Orbánem ukázalo, že je nutné spolu hovořit. Vztahy obou zemí označil za korektní, ačkoli mezi nimi panuje jisté napětí. Několikrát také řekl, že je nutné mít základ či společné stanovisko, na kterém lze vzájemně stavět.

Na středečním mimořádném summitu EU v Bruselu došlo mezi Orbánem a Faymannem k verbální přestřelce. Rakouský kancléř vyzval Orbána, aby dodržoval zákony a nařízení nejen ve vztahu k schengenskému prostoru či unijní azylové politice, ale i lidská práva a právo na azyl.