Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Samopaly a ostré výrazy: Armáda s policií jsou kvůli uprchlíkům na hranicích

Autor: kle - 
30. září 2015
15:03

Hodinu po středečním poledni vyrazily z bývalého hraničního přechodu Dolní Dvořiště policejní antony s desítkami policistů a vojáků k ostraze česko-rakouských hranic. Velké cvičení, které má prověřit koordinaci policistů a vojáků, bude trvat až do podvečerních hodin. Zdržení řidičů na hranicích je zatím minimální.

Společné cvičení k ochraně hranic proti migrační vlně má simulovat znovuzavedení ostrahy státní hranice. „Provádíme namátkové kontroly projíždějících vozidel. Nejen nákladních, ale i osobních,“ řekl Blesku jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Hlavním účelem společného cvičení je doladění vzájemné komunikace mezi policií a armádou pro případ skutečného nasazení na hranicích.

Zdržení je však minimální, většina automobilů projíždí bez zastavení. „Nebudeme kontrolovat zavazadlové prostory ani dělat hlubší kontroly. Pochopitelně, pokud by se hlídkám posádka vozu zdála podezřelá, k takové kontrole přistoupíme,“ dodal.

V Dolním Dvořišti přímo v prostoru bývalého hraničního přechodu zřídili policisté a vojáci velitelské stanoviště. Během dopoledne se přímo uskutečnila taktická porada a hodinu po poledni vyrazily smíšené vojensko-policejní posádky do terénu.

Jak se kontroly dotknou řidičů? Podívejte se na video:

Video Dolní Dvořiště - David Klempíř, Jan Brunclík
Video se připravuje ...
V jižních Čechách se kontroly dotknou 11 silničních a dvou železničních přechodů, hlídky budou ale i přímo na zelené hranici, tedy na turistických stezkách mezi Českou republikou a Rakouskem.

Do Dolního Dvořiště by měly v odpoledních hodinách přiletět vrtulníky s ministry obrany a vnitra. V 17 hodin na tiskové konferenci zhodnotí výsledek úterní prověrky připravenosti policie i armády.