Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za uprchlíky Česko peskuje i Rada Evropy. Poslechla „žalování“ Šabatové

Autor: ČTK, kle - 
16. října 2015
15:15

Nejdřív ombudsmanka Anna Šabatová, teď komisař Rady Evropy Nils Muižnieks. Oba ve shodě volají po zlepšení podmínek v českých zařízeních pro uprchlíky. Běženců přitom česká policie odhalila letos již 7201, což je oproti loňsku téměř dvojnásobek. Komisař Rady Evropy se ve své kritice odvolává právě na zprávu Šabatové a žádá české úřady o „rychlé a rozhodné“ zlepšení životních podmínek žadatelů o azyl.

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks vyjádřil v pátek zklamání nad „důvěryhodnými zprávami“ o nevyhovujících životních podmínkách v zařízení českého ministerstva vnitra Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku.

Odvolal se přitom na úterní zprávu české ombudsmanky Anny Šabatové. Komisař vyzval české úřady, aby „rychle a rozhodně“ životní podmínky žadatelů o azyl zlepšily.

„Zcela zásadní nedostatky“ v Bělé

Šabatová v úterý řekla, že životní podmínky běženců v Bělé-Jezové jsou velmi špatné, přičemž jejich děti tam žijí hůře než čeští vězni. Při kontrole uprchlického zařízení prý zjistila „zcela zásadní nedostatky“.

Rodiče jsou ponižováni před svými dětmi, jsou přepravováni v poutech a drženi za čtyřmetrovým plotem, přičemž tento stav nejsou schopni dětem vysvětlit, uvedla ochránkyně práv.

České ministerstvo vnitra v reakci uvedlo, že kritiku vnímá jako oprávněnou pouze zčásti, i když připouští, že jsou věci, které je nutné zlepšit. S některými změnami již počítá.

Muižnieks v pátek české úřady vyzval k okamžité nápravě. „Jakékoli urážky a znevažující zacházení s rodinami (žadatelů) a s dětmi musí být okamžitě postihovány, aby se neopakovaly. S nynější uprchlickou vlnou je třeba se vyrovnat podle evropských a mezinárodní standardů lidských práv, které vylučují kriminalizaci neřízené migrace a věznění migrantů,“ konstatoval Muižnieks.

„Údajné úhrady detenčních nákladů z kapes migrantů nejsou v souladu s mezinárodními a evropskými standardy. České úřady by měly plně využít existující alternativy detence, plně respektovat důstojnost migrantů a účinně je ochránit před jakýmkoli hrubým zacházením,“ uvádí se v prohlášení komisaře.

Rekordní počet běženců v české kotlině

Policie za prvních devět měsíců v Česku odhalila 7201 migrantů, což je meziročně o 3741 více. Zadrženo zatím letos bylo 150 převaděčů, loni jich za stejné období bylo 102. Většina zadržených byli řidiči, kteří převáželi občany Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Kosova. Sdělila to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Letošní počet zadržených uprchlíků už překonal číslo za celý loňský rok, kdy bylo v Česku chyceno 4822 nelegálně pobývajících cizinců. V Česku se letos také zvýšil počet žadatelů o azyl o 301 na 1115, uvedlo ministerstvo vnitra.

Téměř polovina letošních žádostí o azyl byla od občanů Ukrajiny, kteří tvoří dlouhodobě největší část žadatelů. Od ledna do konce září podali 527 žádostí, loni jich bylo 381. Poměrně velký nárůst zřejmě způsobili krajané, kterým české úřady letos udělily ve zrychleném řízení povolení k pobytu. Krajané se vrátili zpět do Česka, aby unikli před válkou.

Druhou nejpočetnější skupinu tvořili občané Kuby se 114 žadateli o azyl, loni jich bylo 27. V souvislosti se současnou migrační vlnou se často hovoří o uprchlících ze Sýrie, kterých zatím letos o azyl v Česku požádalo 73, což je o 11 víc než před rokem.

Čtvrtou nejpočetnější skupinou, která chce zůstat v Česku, jsou občané Vietnamu. Za celý loňský rok požádalo v Česku o mezinárodní ochranu 1156 lidí, což je jen o 41 více než za letošní tři čtvrtletí.

Z aktuálních informací ministerstva vnitra vyplývá, že v letošním roce získalo zatím azyl 46 lidí. Dalším 330 lidem byla udělena doplňková ochrana. V 649 případech azyl nebyl udělen nebo bylo řízení zastaveno. Dalších 573 žádostí bylo na konci září na ministerstvu vnitra k vyřízení.

Podle posledních údajů vnitra v Česku na konci srpna žilo přes 460 tisíc cizinců. Trvalý pobyt mělo přes 257 tisíc lidí, zbytek měl povolen pobyt přechodný.