Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Holanďan pořídil falešný syrský pas za 20 tisíc. Je to vstupenka pro ISIS?

Autor: mb - 
17. září 2015
14:45

Nizozemský novinář Harald Doornbos si v Sýrii získal falešný pas. Stálo ho to jen 750 euro (zhruba 20 tisíc Kč), za necelé dva dny byl dokument hotový. Úplně stejným způsobem si mohli falešný pas pořídit islamisté, kteří pak mohou jako běženci žádat o azyl v Evropě. Syřané mají mezi uprchlíky největší šanci na pomoc.

Podle novináře nebylo získání pasu vůbec obtížné. Stačilo zavolat správnému člověku a za necelé dva dny byl dokument, který je údajně „dobré kvality“, hotový.

Problém nebyla ani fotka premiéra

Harald Doornbos se rozhodl, že jako Syřan se bude jmenovat Malek Ramadan Ahmad. Aby to ale bylo zajímavější, jako fotografii použil fotku nizozemského premiéra Marka Rutteho (48). Novinář tvrdí, že s takovýmto pasem by se přes Kypr bez problémů dostal na území Evropské unie.

Ačkoliv se může na první pohled jednat o kuriózní událost, opak je pravdou. „Dokázal jsem získat kvalitní falešné dokumenty, takže to samé můžou udělat syrští džihádisté. Teroristický útok v Evropě by pak pro ně nebyl problém,“ říká novinář. Některé země navíc udělují Syřanům automaticky azyl (Švédsko), další evropské státy pak kvůli občanské válce v zemi dávají Syřanům v azylovém řízení preferenci (Německo).

Bezmocná Evropa

Týdeník Nieuwe Revu, pro který Doornbos pracuje, se též přidává k obavám o bezpečnost Evropy.

„Islamista v Řecku jednoduše ukáže svůj falešný syrský pas. Jelikož je to falešný pas s falešným jménem, Řekové pak vůbec netuší, že před nimi nestojí uprchlík, ale terorista z Islámského státu nebo al-Káidy. Takový člověk pak může dále cestovat do zemí schengenského prostoru,“ píše Nieuwe Revu.