Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrozba Islámského státu: Mezi běženci už do Evropy dorazily i naše posily

Autor: mb - 
12. září 2015
19:09

Teroristé z Islámského státu se vysmívají Evropě. Islamisté v nejnovějším vydání svého časopisu tvrdí, že už mají solidní podporu na Balkáně a přes moře posílají další „posily“. Mezi davy migrantů údajně do Evropy proklouzli i džihádisté.

„Islámský stát na Balkáně zapustil mezi muslimy kořeny, obzvláště pak v Bosně, Kosovu a Albánii. Máme také příznivce v každém dalším balkánském státě,“ holedbají se fanatici ve svém měsíčníku. A to zdaleka není vše.

Posíláme posily

Islámský stát se sice rozkládá na území Sýrie a Iráku, ale má své příznivce i v Libyi, Afghánistánu a věrnost Islámskému státu přislíbili i brutální vrazi z Boko Haram, kteří působí v Nigérii. A džihádisté se nyní holedbají, že jsou už i v Evropě: „Jak je z výše uvedeného vidno, posilujeme na Balkáně, odkud se relativně snadno dostaneme do Evropy. Navíc do jižní Evropy dorazila spousta posil, které se vmísily mezi imigranty plující přes moře.“

Sklízíme, co jsme nezaseli

Údajné úspěchy Islámského státu na Balkáně připisují paradoxně svým „nepřátelům“ ze Saúdské Arábie. „Začalo to rozpadem SSSR. Saúdská Arábie a další země Perského zálivu přes nevládní organizace začaly na Balkáně obracet vlažné muslimy v opravdové věřící. Saúdové sice nedokázali udělat z Balkánu baštu wahhábismu, ale tito konvertité na některých místech úspěšně nahradili umírněné muslimské duchovní,“ zhodnocuje analyticky situaci na Balkáně Islámský stát. Wahhábismus je fundamentální směr islámu, kde se bez milosti uplatňují zákony šaría včetně kamenování nevěrnic a sekání rukou zlodějům.

„Logistická centra“ v Řecku, Španělsku a Itálii

Jednou z klíčových charakteristik Islámského státu je používání brutálního násilí, které už dle nich zasáhlo i Balkán: „Islámské organizace sporadicky útočily na jednotlivce, důležité budovy i bezpečnostní složky. Dobrovolníky a logistickou podporu zajistili naši lidé v Turecku, Řecku, Španělsku a Itálii,“ tvrdí islamisté.

Válečné dědictví

Při rozpadu Jugoslávie a následné krvavé válce přijelo z Blízkého východu a Severní Afriky na Balkán mnoho muslimů. Odhady se různí, od několika set až po několik tisíc bojovníků. V letech 1992–1995 tito muslimové bojovali po boku muslimských Bosňáků proti Srbům i Chorvatům. Vytvořili dokonce speciální jednotku Mudžáhidové, která si získala nechvalnou pověst zvěrstvy páchanými na zajatcích. Na Balkán též importovali wahhábismus. „Přinesli s sebou nový, radikální směr islámu. Wahhábisté ale pokračují v propagaci myšlenek i dnes a jsou velmi aktivní. Můžou se stát hrozbou pro bezpečnost státu i celého regionu,“ domnívá se expert na bezpečnostní situaci na Balkáně Aleksandar Maric.

Dragan Simeunovic, který přednáší na univerzitě v Bělehradě politologii a bezpečností studia, se ale domnívá, že jde spíše o propagandu džhihádistů: „Chtějí ovládnout Balkán, ale na to samozřejmě nemají kapacity. Můžou ovšem provést útoky podobné např. těm ve Francii. Jejich záměry by se rozhodně neměly podceňovat, přestože jsou v současné době nerealistické.“

 

hejhej ( 17. září 2015 15:24 )

Někdo snad pochyboval, že se islamisté dostali do Evropy s migranty??? Stačilo naznačit, že jsou ze Sýrie a bez platných nebo falešných dokladů byli vpuštěni do civiizované Evropy. Nebo snad někdo zjišťoval totožnost a platnost pasů????? Postavit na hranici Diensbiera se Šabatovou a praštěnou Merkelovou, aby si užili agresivních migrantů.

petranemeth ( 14. září 2015 18:30 )

islam neni zlo....zlo je pouze clovek

petranemeth ( 14. září 2015 18:27 )

oooo muj boze....no vidim jaky komousi ve vas drimaj....preju ti ty spino zazit mensi valku.....treba uz brzy co ty na to

petranemeth ( 14. září 2015 18:23 )

no o zlodejich pomlcim.....myslim ze cesi jsou nejvetsi zlodeji na svete....tak odporny bez kultury rasisticky hloupy a tupy narod je pouze cesko ted se pridava i bezcitne madarsko a slovaci a polaci lakomy to svine

petranemeth ( 14. září 2015 18:20 )

 no strach z toho ze budou nase prosukane cesky chodit vymrdavat nemusime.....

Zobrazit celou diskusi