Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Němci čekají za víkend 40 tisíc uprchlíků. Zaorálek ukázal na trhlinu

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. září 2015
12:45

Kvůli možným řešením se v Praze sešli ministři zahraničí visegrádské čtyřky, Lucemburska a Německa. Shodli se na posílení ostrahy vnějších hranic schengenského prostoru, podpoře vzniku tzv. hot-spotů v Itálii a Řecku a také nutnosti účinější návratové politiky. Německo ale podle Franka-Waltera Steinmeiera dál volá po kvótách. Mimo jiné i proto, že do země o víkendu opět míří desetitisíce lidí. I přes ochotu Němců se podle něj prostředky země tenčí.

Balkánskou cestou se do Německa v sobotu a v neděli očekává podle německých úřadů příjezd až 40 tisíc uprchlíků. Německý ministr zahraničí proto dál trvá na povinném přerozdělování uprchlíků. Připomněl také, že Německo očekává letos rekordních 800 000 migrantů.

„Jen na základě těchto čísel si dokážete představit, jak i přes ochotu Němců jsou možnosti čím dál menší,“ řekl v Praze Steinmeier. „Vzniká trhlina mezi východními a západními státy,“ okomentoval situaci kolem povinných kvót šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Ukázalo se podle něj také, že uprchlíci budou čím dál tím častěji volit cestu přes Turecko a Řecko místo po moři. „Balkánská cesta se ukázala být klíčovou,“ dodal Zaorálek.

Ministři se shodli na 6 ze 7 bodů, které chtěli projednat. Mimo jiné na jednotné azylové proceduře, nutnosti účinější návratové politiky, zvýšení ostrahy hranic schengenského prostoru nebo na vytvoření takzvaných hot-spotů v Itálii a Řecku. Jde o místa, kde by měli být odděleni uprchlíci od ekonomických migrantů.

Neshodli se ale na povinných kvótách. „Krize není problém administrativní, tak řešení také nemůže být administrativní,“ argumentoval šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

„Jedná se možná o největší výzvu pro Evropskou unii v historii. Pokud jsme zajedno v tomto, tak se musíme shodnout i na tom, že taková výzva není zvládnutelná jednou zemí, jsme odkázáni na evropskou solidaritu,“ oponoval ministr zahraničí Německa.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi