Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bělá není letní tábor. Uprchlíci jsou tam nas*aní, píše Pirát Bartoš

Autor: simao - 
5. září 2015
05:00

Nad aktuálním stavem v uprchlickém zařízení v Bělé pod Bezdězem se pozastavil český politik a aktivista Ivan Bartoš (Piráti). Motivoval ho k tomu i videoblog Tomia Okamury (SPD), který osobně zavítal do Vyšních Lhot. A Bartošovy postřehy? Rozhodně nejde o letní tábor. Ale zároveň vše není tak dramatické, jak někteří tvrdí.

Okamura popisoval, jak musel před vstupem do tábora podepsal prohlášení o tom, že tam jde na vlastní bezpečnost. O návštěvě pak natočil video příspěvek.

„Po odvysílání šokujícího videa Tomia Okamury se svatozáří o návštěvě uprchlického mužského tábora, kde byli překvapivě samí muži (?), ve Vyšní z minulého týdne jsem se rozhodl, že je třeba situaci bez publicity prozkoumat. Plán byl jednoduchý. Domluvím se, jak to zařídit, posbírám od známých cigára, plínky, tampóny a bez velkýho haló vyrazím do Bělé,“ prozradil na Facebooku Bartoš.

Předběhl ho však advokát a senátor Václav Láska, který byl tento týden v táboře půl dne a mluvil s personálem i uprchlíky. Bartoš od něj proto zjišťoval informace o chodu tábora. Následně je sestavil do řady zajímavých bodů, kterými se snaží poukázat na to, jak to v praxi v zařízení pro uprchlíky chodí.

„Nehledám senzace. Nechci šokovat. Chci pravdu a ta je v interpretaci člověka, kterému v řadě oblastí prostě věřím, takováto,“ upozornil Pirát Bartoš. 

Urazili tisíce kilometrů. A zatáhli je na poslední stovce

„Ano, je to vězení, není to letní tábor – ostnatý drát, hlídači, kontrola,“ uvedl Bartoš k tomu, že je zařízení pro zadržené ilegální imigranty skutečně obehnáno vysokým plotem s ostnatým drátem. „Neběhají tam těžkooděnci se samopaly ani s kasrem, ale ´civilní´ bezpečáci ve vestičkách s nápisem security,“ poznamenal však Bartoš.

Upozornil i na to, že původní kapacita zařízení v Bělé je až třikrát překročena. A že je někdy atmosféra za ploty poněkud napjatá. „Ano, lidé jsou nas*aní. Urazili tisíce kilometrů, a zatáhli je na poslední stovce. Projevy jsou různé, ale víceméně společné pro určitou zemi a typické pro ten onen národní temperament,“ upozornil Bartoš.

Po své návštěvě ve Vyšních Lhotách Okamura tvrdil: „Nechali nás podepsat reverz, že do zařízení jdeme na vlastní nebezpečí i že jsme srozuměni s tím, že můžeme dostat skryté infekční choroby.“

Bartoš na jeho slova zareagoval. „Infekční pacienti jsou v karanténě a takových jich tam něco přes 10. Všichni prochází prohlídkou,“ upozornil při popisu aktuální situace v Bělé.

Humanitární pomoc tam proudí ve velkém a všeho je dostatek-dokonce nadbytek," pokračuje Bartoš ve výčtu informací. „Telefony byly některým odebrány, ale ne všem. Kontakt s venčím je via telefonní budky na kartu a je hojně využíván. Lidé volají převážně kontakty z cílového Německa,“ doplnil a vyzdvihl i to, že je v Bělé zřízena "super funkční školka".

Ony „absolutně šokující informace o návštěvě Vyšních Lhot“ přitom uveřejnil Tomio Okamura i na Youtube. Po návštěvě tábora se Okamura rozčiloval: „Je to skandální informace, že 7 až 8 uprchlíků se nepodařilo identifikovat a na základě mezinárodních dohod byli propuštěni do volného prostoru. Proč to nikde nezaznělo.“

Ačkoli s příchodem uprchlíků nesouhlasí, přesto Okamura vysekl poklonu zaměstnancům zařízení. „Není to jednoduchá práce. Ti lidé dělají, co je v jejich silách,“ uvedl člen strany Svoboda a přímá demokracie.