Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Běženecké dítě uteklo z ústavu na Plzeňsku. Do Česka přijelo namačkané v dodávce

Policisté zadrželi dodávku plnou uprchlíků!
Policisté zadrželi dodávku plnou uprchlíků!  (Autor: krimi-plzen.cz)
Autor: kal - 
5. září 2015
17:05

Příběh dodávky plné uprchlíků zajištěné policií v srpnu na D5 má pokračování. Čtyři uprchlické děti a mladistvé z celkových 48 pasažérů poslal soud do ústavu sociální péče na Plzeňsku a z něj teď uprchl mladý Somálec, uvedl server iDnes.cz. Další tři děti – Afghánci – v zařízení zůstávají.

Incident se odehrál v Ústavu sociální péče ve Stodu. „Mohu pouze potvrdit, že ze zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc uteklo jedno z dětí,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Marešová.

Všechny čtyři děti patřily do skupiny migrantů, kterou zadrželi 21. srpna policisté na dálnici D5 u Plzně. Osmačtyřicet cizinců tehdy jelo v maďarské dodávce, jejíž řidič utekl.

Uprchlické děti, které ve stodském ústavu zůstávají, mají zajištěnou stravu, ubytování, ošacení i zdravotní a sociální péči. Mají ustanoveného i opatrovníka a k dispozici je také tlumočník.

„Děti jsou v zařízení umístěny na základě předběžného opatření soudu. Zjišťuje se jejich situace, dělaly se i zdravotní testy. Co s nimi bude dál, momentálně nedokážu říci,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Filip Zapletal.