Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mafie v Česku těží z uprchlické krize: Převádí běžence, falšuje doklady

Autor: Václav Lang - 
3. září 2015
06:40

Nové informace ohledně nelegální migrace v loňském roce, které poskytlo ministerstvo vnitra poslancům, zákonodárce zaskočily. Někteří z nich se na jednání bezpečnostního výboru pozastavili zejména nad zmínkou o českých pašerácích lidí nebo o cizinecké skupině zaměřující se v Česku na falšování osobních dokladů.

„K letošnímu 31. červenci bylo evidováno 458 710 cizinců s povoleným přechodným či trvalým pobytem v České republice, to je o 6 787 osob více než na konci roku 2014. V souvislosti s nelegální migrací bylo za sedm měsíců letošního roku zjištěno 4 095 osob. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 se jedná o nárůst 1 689 osob,“ sdělil ve středu poslancům první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Celkem bylo loni zadrženo 4 822 nelegálních imigrantů, což je dosud nejvyšší číslo. 

Zpravodajka Jana Černochová (ODS) na základě zprávy potvrdila, že loni byla situace v oblasti migrace a integrace cizinců stabilizovaná a nedoznala zásadních změn oproti předchozímu roku. Pozastavila se ale nad některými fakty, které vnitro poslancům předložilo.

Úplatní čeští převaděči

„K trestné činnosti je využíváno – i v roce 2014 píše zpráva – placených převaděčů z Čech, kteří spolupracují i s dalšími články organizovaných skupin v Rakousku, Německu a dalších zemích,“ uvedla poslankyně.

Poslankyně za ODS Jana Černochová Poslankyně za ODS Jana Černochová | Archiv Blesku, ČTK

Co mě velmi zarazilo – v roce 2014 bylo opětovně potvrzeno, že na území ČR působí cizojazyčné zločinecké skupiny, které se podílejí na výrobě a distribuci padělaných nebo pozměněných osobních dokladů. To je opravdu velmi alarmující zpráva,“ prohlásila.

Dokument vnitra podle ní říká, že jsou české doklady v některých případech odesílány do zahraničí, kde je zločinecké skupiny upravují a distribuují dále. Jedná se prý o doménu arabské, bulharské, rumunské, ukrajinské a arménské komunity.

„V těchto případech se jedná o rozvinutou mezinárodní síť na profesionální úrovni, do které je vždy zapojeno mnoho osob jak v domovské zemi u migranta, v zemích na trase migrace, tak i v cílových zemích. Postihovat organizátory této trestné činnosti na úrovni jednoho státu je téměř nemožné a širší mezinárodní policejní spolupráce je v této souvislosti opravdu nezbytná,“ prohlásila Černochová.

Mezi žadateli o azyl kralují Kubánci

Náměstek vnitra Nováček jejím slovům přisvědčil. „Co se týká té mezinárodní spolupráce, probíhá intenzivní výměna dat s Europolem a snažíme se o to, abychom pohyb převaděčů znali co možná nejlépe,“ informoval poslance.

V souvislosti s falšováním pasů upozornil na skutečnost, že zachycení uprchlíci často zatajují svou pravou identitu a uvádějí, že pocházejí z jiných zemí než ve skutečnosti. V tuto dobu je jich takových v Česku asi tři sta.

Černochová upozornila také na překvapivou skutečnost, že druhými nejčastějšími žadateli o azyl za letošní rok jsou podle vnitra Kubánci, zatímco na špici mezi cizinci zadrženými na území ČR za nelegální pobyt Kuvajťané.

Pavla Novotná z ministerstva vnitra vysvětlila, že se v případě Kuvajťanů jedná zpravidla o lázeňské hosty, kteří přetáhnou povolenou tříměsíční dobu pobytu, zatímco u Kubánců se jedná o jisté historické sympatie k Česku. „Zatímco některé jiné státní příslušnosti nad ČR ohrnují nos, pokud jde o podání žádosti, tak Kubánci ne, mají stále Česko vedeno jako stát, který se léta zasazoval o lidská práva na Kubě, stát, který má a vždycky měl vůči Kubě velmi specifický zahraniční postoj.