Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pelikán o uprchlících v Česku: Bát se kapičky v moři je nesmírně zbabělé

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán promluvil o uprchlících v Česku.
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán promluvil o uprchlících v Česku.  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
21. srpna 2015
12:08

Česko má 10 milionů lidí, uprchlíků jsou stovky. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán je proto označil za kapičku v moři a míní, že bát se jich je zkrátka zbabělost. Vyzval k tomu, abychom se k uprchlíkům chovali slušně a nešířili hysterii. Pelikán také podpořil diskutovanou výzvu tuzemských vědců, která se dočkala ostré kritiky z Hradu.

„Uprchlíci jsou lidé, kteří odněkud prchají, a nebývají to zrovna lidé, kteří by chtěli někomu ubližovat. Neměli bychom se jich bát a měli bychom se k nim chovat slušně,“ míní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), který byl hostem pořadu Interview ČT24.

V rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou Pelikán uvedl: „Netajím se tím, že mě zneklidňují ta strašení zejména ze strany různých podivných extremistických iniciativ. Je potřeba zdůraznit, že se tu bavíme o stovkách lidí. A že naše země má desetimilionovou populaci. Je to kapička, která se rozpustí, aniž by si jí někdo všiml. Bát se takové kapičky mně připadá absurdní a nesmírně zbabělé.“

Pelikán: Máme situaci pod kontrolou

Pelikán prý nechce, aby v Česku vznikala nějaká hysterie. Vyjadřoval se tak podobně jako vědci ve své Výzvě proti strachu a lhostejnosti, ke které se již připojilo 2696 českých vědců, vědkyň a akademických pracovníků. Pelikán přitom výzvu, která apeluje i na politiky, podpořil. Stejně jako další členové vlády – vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier či ministryně školství Kateřina Valachová. 

„Veřejnost je možná zbytečně znepokojená. To, co děláme, je součástí nějakého odpovědného přístupu, kdy se spíše připravujeme na něco, co může nastat, než že bychom řešili nějaký akutní obrovský problém,“ řekl v České televizi Pelikán. „V současné době zvládáme situaci a to, co děláme, děláme proto, abychom ji zvládali i v případě, že dále budou počty narůstat,“ dodal. Zároveň však připustil chybu na straně politické reprezentace. „Faktem je, že bychom možná měli umět lidem lépe sdělit, že situaci skutečně máme pod kontrolou,“ řekl v Interview ČT24 Pelikán.

Video Valachová a Dienstbier: Ministři podpořili výzvu proti xenofobii - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Mají uprchlíci dostávat na ruce pouta?

Ministr spravedlnosti se vyjádřil i k tomu, že uprchlíkům jsou nasazována na ruce pouta. Před časem to v ČT vysvětloval policejní prezident Tomáš Tuhý: „Ostražitost je vždycky namístě. Policista vyhodnocuje, a pokud by tam byly děti, těhotné ženy, není to automatické, že vždy jsou přikládána pouta. Ale pokud je to větší skupinka lidí, která evidentně překročila nelegálně státní hranici, je zajištěna do doby, než si ověříme jejich totožnost, protože nesmíme riskovat život, zdraví. Uvědomme si, že lidé utíkají mnohdy ze země, která je postižena válkou, a policisté o nich nic neví. A ti lidé se snaží za každou cenu dostat do toho vysněného Německa.“

Pelikán však o jeho slovech lehce zapochyboval, byť upozorňoval, že není odborníkem na policejní zásahy. „Netroufnu si úplně hodnotit postup v těch konkrétních situacích. V obecném pohledu musím říct, že ještě jako advokát jsem občas viděl situace, kdy policie zbytečně používala donucovací prostředky,“ uvedl Pelikán a dodal: „Pokud ti lidé jsou zcela evidentně ochotní spolupracovat, mám pochybnost o tom, že je namístě použít donucovací prostředky.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině