Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlík šoférem unavené převaděčky a další „skvosty“ ze záchytu běženců

  • Autor: Daniela Soukalová - 
    20. 8. 2015
    05:00

    Nelegální imigrant za volantem převaděčského vozu. Falešná Bulharka z Ukrajiny v autobuse do Prahy. Ale i zmatení běženci vysazení u motorestu na D1. Blesk vám přináší perličky, na které během své praxe narazila cizinecká policie.

  • 1.Unavená převaděčka předala řízení běženci

    V jednom případě dokonce převaděčka z Německa pustila uprchlíka bez dokladů za volant. V jednom případě dokonce převaděčka z Německa pustila uprchlíka bez dokladů za volant. | Policie ČR
    Bizarní je případ, kdy převaděčka z Německa pustila za volant uprchlíka bez dokladů. Běžence z Kosova naložila do svého auta v Maďarsku. Cestou si potřebovala odpočinout, tak řízení vozu svěřila jednomu z uprchlíků. Policejní kontrola v prostorách bývalého hraničního přechodu Lanžhot byla pak pro celou posádku překvapením.

  • 2.Ukrajinka s bulharským pasem Prahu viděla místo Prahy celu

    Policisté musí dávat pozor na padělané cestovní doklady (ilustrační foto) Policisté musí dávat pozor na padělané cestovní doklady (ilustrační foto) | ČTK

    V autobuse směřujícím z Vídně do Prahy se policistům nezdála jedna pasažérka. Prokázala se jim bulharským cestovním pasem. Při podrobné kontrole zjistili, že je doklad padělaný. Žena se jim nakonec přiznala, že není Bulharka, ale Ukrajinka, a sdělila své pravé jméno. V Česku tak poznala jen policejní celu. Policisté ji obvinili z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny, a zároveň vydali ženě rozhodnutí o povinnosti opustit území republiky.

  • 3.Nedojel do práce a už chytil tři běžence

    Ilustrační foto Ilustrační foto | ČTK
    Ještě před nástupem do práce si policista v Břeclavi všiml tří pochybných mužů. Všichni byli bez dokladů. Na policejní stanici se pak přiznali, že pocházejí z Pákistánu a už před delší dobou do Evropy přicestovali přes Řecko. Prý tam bez povolení k pobytu i pracovali. Jelikož se tam začínala zhoršovat situace, rozhodli se odcestovat za lepším životem do Německa. Převést je tam měl převaděč v kamionu. „Po vystoupení z nákladního auta klamavého přepravce šli muži několik kilometrů pěšky neznámou krajinou, až přišli do Břeclavi,“ uvedla jihomoravská policie. Jelikož trojice neměla žádná víza, policisté jim tak vydali rozhodnutí o správním vyhoštění po dobu dvou let.

  • 4.Běženci se schovávali u dálničního motorestu

    Do maďarského kamionu se namáčklo 80 lidí Do maďarského kamionu se namáčklo 80 lidí | ČTK
    Šestici mužů z Afghánistánu zase řidič kamionu nechal na parkovišti poblíž motorestu Devět křížů a odjel. Uprchlíci se schovávali v lese poblíž. Pouze s příručními taškami je pak našla hlídka dálniční policie, které si jich všimla. Při výslechu za přítomnosti tlumočníka dokonce jeden tvrdil, že je mu jen čtrnáct let. Při rentgenovém vyšetření kostí se však ukázalo, že je mu nejméně osmnáct.

  • 5.Změnila si identitu, ale otisky prstů ne

    Ilustrační foto Ilustrační foto | ČTK

    Policisté si musí dávat pozor i na běžence, kteří byli už z naší republiky vyhoštěni, ale opětovně se k nám vracejí. A to přesto, že jsou v evidenci nežádoucích osob. Takový případ změny identity řešili už před časem policisté na jihu Moravy. Žena z Ukrajiny se prokazovala platnými doklady i povolením k pobytu. Policisté ji odhalili díky tomu, že ji poznali. Porovnání otisků prstů pak jejich domněnku potvrdilo. 

    Ženě byl soudem uložený trest vyhoštění z Česka a navíc byla i zařazena na seznam nežádoucích osob až do roku 2017. Sotva se ale po rozsudku vrátila domů, změnila si své jméno a veškeré osobní dokumenty. Jediné, co ale žádný člověk změnit nedokáže, jsou otisky prstů. Cizinecká policie ji pak obvinila z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.