Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Policie zadržela přes 100 běženců. Polovina se jich mačkala v jedné dodávce

Policisté zadrželi dodávku plnou uprchlíků!
Policisté zadrželi dodávku plnou uprchlíků!  (Autor: krimi-plzen.cz)
Autor: dce, ČTK - 
21. srpna 2015
18:15

Páteční policejní skóre záchytů nelegálních imigrantů se zatím zastavilo na číslo 104. Většina z nich cestovala ve dvou velkých skupinách - 48 lidí převážela maďarská dodávka, kterou zastavila policie na dálnici D5. Dalších 50 běženců policie našla na pražském hlavním nádraží, když jeli mezinárodním rychlíkem. Další jednotlivce chytila v Pardubicích a na jižní Moravě. ČTK to řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Pátek podle mluvčí potvrzuje trend z poslední doby, kdy policie místo menších skupin odhalí větší skupiny se 30 až 50 běženci. Většina zadržených cizinců pocházela ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu.

„Bylo mezi nimi 79 mužů, 15 dětí a deset žen,“ upřesnila Rendlová. Policie je musí vyslechnout, pak se rozhodne o jejich dalším osudu. Převezeni mohou být například do uprchlických zařízení. Skupina zadržená v Praze jela podle mluvčí mezinárodním vlakem Metropol. Ten jezdí z Budapešti, přes Bratislavu a Prahu do Berlína.

Řidič před policií utekl

Na 85. km ve směru na Rozvadov policisté zastavili maďarskou dodávku. A nestačili se divit, co, nebo spíš kdo byl uvnitř. Řidič jen otevřel dveře a utekl do blízkých lesů, jak píše server krimi-plzen.czv dodávce se tísnilo 48 uprchlíků včetně šesti žen a šesti dětí. Policie neuvedla, zda a jak po řidiči pátrá. Mluvčí pouze sdělila, že v souvislosti s jeho jednáním kriminalisté vedou další šetření.

Policisté museli zabránit útěku mužů, popřípadě i nehodě na dálnici, kam se mohly rozeběhnout přítomné děti.

V Plzeňském kraji je to během prázdnin další větší záchyt běženců. Na konci července zadržela policie na dálnici D5 na Tachovsku kamion s několika desítkami uprchlíků z Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie. Maďarský řidič převážel v nákladním prostoru auta 76 lidí, z toho 23 dětí.

Policie od poloviny června zpřísnila kontroly zaměřené na migraci. Do konce minulého týdne se počet zadržených běženců vyšplhal na více než 1519. Za první pololetí letošního roku bylo v Česku odhaleno celkem 3018 migrantů, což bylo téměř o polovinu více než loni. S přílivem běženců, zejména z oblastí zasažených boji, se v poslední době potýká celá Evropa.