Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci v Česku: Běžence není možné zavírat pro podezření z útěku, rozhodl soud

Autor: ČTK - 
5. srpna 2015
11:44

Případ Iráčana, který utíkal s malými dcerami přes Česko do Německa a skončil v zařízení pro zadržené běžence v Bělé, ukázal, že na uprchlickou vlnu není Česko tak úplně připraveno po právní stránce. Iráčan totiž vyhrál soud, který určil, že běžence není možné v Česku zavírat pro podezření z útěku. Jde o jednu část tzv. Dublinského pravidla, kterou Česko lehce opomenulo. Podle ministerstva vnitra se však chystá novela, která má vše napravit.

Česká policie nesmí zavírat běžence do uprchlických táborů na základě podezření z útěku uvedeném v tzv. Dublinském nařízení EU, na jehož základě se mají vracet uprchlíci do země, kde vstoupili do schengenského prostoru. O tomto postupu rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem, píšou dnešní Lidové noviny (LN).

Unijní předpis totiž vyžaduje, aby si státy Unie samy určily, co pojem „nebezpečí útěku“ představuje, což Česko neudělalo. Podle deníku byla většina běženců v táborech zadržena podle Dublinského nařízení.

Ústecký soud přitom posuzoval konkrétní případ Iráčana, který se dvěma malými dcerami mířil přes Česko za příbuznými do Německa. V květnu rodinu zadržela policie a umístila do tábora v Bělé pod Bezdězem. Zadržení zdůvodnila Dublinským nařízením pro vracení běženců do země, kde poprvé vstoupili do schengenského prostoru.

Iráčan ale podal žalobu, soud v červnu vyhrál, a následně byl z tábora propuštěn. Nyní už je u příbuzných v Německu. Soud v rozsudku uvedl, že námitku proti samotnému použití Dublinského nařízení kvůli chybějící opoře v českých zákonech někdo podal vůbec poprvé. Dříve žaloby napadaly pouze průběh správního procesu, nikoli jeho podstatu, uvádí LN.

Podle deníku se nyní mohou na rozsudek odvolat další migranti, protože z asi pěti stovek běženců v obou zajišťovacích táborech – Bělé a Zastávce u Brna – byla většina zadržena právě na základě rizika útěku podle Dublinského nařízení.

Ministerstvo vnitra ale míní, že problém vyřeší novela o pobytu cizinců, která ve Sněmovně prošla prvním čtením a nebezpečí útěku již definuje. „Žádné pokyny ke specifickým postupům jsme v souvislosti se zmíněným rozsudkem policii nevydali,“ uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.