Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tisíce světel rozzářily strom na Staroměstském náměstí! Vánoční trhy začaly

Aktualizováno -
1. prosince 2018
16:24
Autor: pom, ČTK - 
1. prosince 2018
13:55

Tisíce lidí v sobotu, jako již tradičně v první adventní víkend, zaplnily Staroměstské náměstí i přilehlé ulice, aby si užily sváteční okamžik. Právě v 16:30 se tisíci světel poprvé rozzářil ztepilý smrk, který do centra Prahy přicestoval před pěti dny z Rynoltic na Liberecku. Odstartovaly tak očekávané vánoční trhy na Staroměstském náměstí. 

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí letos zdobí motivy z klasických pohádek, hlavně té o Popelce. Její filmové zpracování Tři oříšky pro Popelku připomněla hudba Karla Svobody, jež slavnostní rozsvěcení stromečku provázela, a také „princ“ Pavel Trávníček, který se slavnostního aktu ujal. 

 

Krátce před půl pátou začalo sborem odpočítávání plné napětí. Napoprvé se Pražané světelené show nedočkali, ale nevzdali se a počítat začali znovu. Napodruhé už vše vyšlo podle plánu, a tak se mohli za bouřlivého potlesku kochat blikajícími světly. Zářit budou každou hodinu až do 21:30. Stejný scénář bude od soboty probíhat až do konce vánočních trhů, tedy 6. ledna 2019.

Ztepilý smrk, který se čestně tyčí uprostřed Staroměstského náměstí, letos do Prahy přicestoval z Rynoltic na Liberecku, kde celých 61 let rostl na zahradě rodinného domu. Zdobí ho tisíce koulí, zvonečků a dalších ozdob, nechybí ani světla a více než kilometr dlouhý řetěz. Pod stromem mohou lidé jako již tradičně obdivovat betlém.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí odstartovaly slavnostním rozsvícením stromečku. Vánoční trhy na Staroměstském náměstí odstartovaly slavnostním rozsvícením stromečku. | Blesk:Karel Kopáč

Vánoční trhy

V sobotu začaly také pražské vánoční trhy. Každý den ožije Staroměstské náměstí také kulturním programem, na pódiu se za 37 dnů konání trhů vystřídá 150 vystoupení. Na náměstí budou fotokoutky se saněmi nebo Popelčiným střevíčkem. Novinkou letošních trhů je snaha o snížení ekologické zátěže. Kelímky, tácky a tašky budou proto z kompostovatelného materiálu.

Bezpečnostní opatření v centru města jsou po dobu adventu podobná těm loňským. Na Václavském náměstí a náměstí Republiky přibudou betonové bloky proti vjezdu vozidel, na Staroměstském náměstí bude změněno rozestavení těchto bloků. Na frekventovaných místech budou posíleny hlídky policie. V Česku stále trvá první stupeň ohrožení terorismem, v roce 2015 kvůli riziku Praha slavnostní rozsvěcení stromku zrušila.

Agent_007 ( 2. prosince 2018 02:50 )

Praha slaví zásluhou zbytku republiky.

Zobrazit celou diskusi