Tradičně nejvíc lidí láká zahájení trhů spojené s rozsvícením vánočního stromu a letos opět i s ohňostrojem. Loni se akce účastnilo víc než 20 tisíc návštěvníků. „Část z nich ohňostroj neviděla. Proto jsme jej přemístili na střechy bytových domů, tak aby byl viditelný z každého místa Dolního náměstí,“ vysvětlila pracovnice magistrátu Magdaléna Hájková.

Dodala, že vánoční strom se na náměstí bude instalovat už v pondělí 19. listopadu. Městu jej věnoval obyvatel opavské části Kateřinky.

Vánoční zabijačka i koncerty

Návštěvníci si budou moci vychutnat mnoho akcí spojených s lidovými tradicemi. Připravena bude Ježíškova pošta, kde si zájemci mohou vyzvednout speciální dopisní papír. Chystá se i tradiční zabijačka či společná výroba adventních věnců nebo zdobení vánočních ozdob.

Zpívat se budou i koledy a vyroste na náměstí řemeslný jarmark. Řemeslníci budou vyrábět svíčky, lít olovo nebo razit mince. K vidění bude i umění kováře nebo hrnčíře.

Kromě Langerové či Krause se návštěvníci mohou těšit i na koncerty Milana Peroutky, Ivana Mládka nebo Davida Stypky s kapelou Bandjeez. Zahraje i cimbálovka a zazpívá dětský pěvecký sbor Domino.

VIDEO: Hlavní atrakce brněnských vánoc, ruské kolo, se už montuje.