Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pijí tajně, pomoci se vyhýbají. Alkoholiček přibývá, nejvíc je „zelených vdov“

Autor: ula, ČTK - 
3. září 2018
18:10

Jejich manželé jsou pracovně vytížení a ony tráví celé dny samy doma a starají se o děti. Jsou obklopené jen dalšími ženami na mateřské dovolené a cítí se osaměle. Řeč je o tzv. zelených vdovách. Ty jsou podle odborníka náchylné k alkoholismu, nicméně s problémy se závislostí se potýkají ženy napříč celou společností. Každá desátá žena navíc pije alkohol způsobem, který může ohrozit její zdraví. Na ženy - alkoholičky se okolí dívá negativněji než na muže. Řada žen navíc pije tajně a na léčení se dostávají pozdě.

Fenomén „zelených vdov“, jejichž označení je odvozeno od satelitních městeček, ve kterých žijí, je podle Michala Miovského, přednosty Kliniky adiktologie 1 LF UK a VFN v Praze, velmi přehlížen a mělo by se mu věnovat více pozornosti. Podle něj se právě zde ukazuje, jak důležitou roli hrají sociální faktory a izolace při vytvoření závislosti na alkoholu. Zdaleka totiž nepijí jen ženy bohatých, naopak.

„Že alkoholu propadají hlavně ženy z vyšších vrstev je mýtus. V zásadě pijí ženy napříč celou společností. Je pravda, že ty nejnižší příjmové skupiny jsou nejvíc ohrožené, ale to souvisí s kvalitou alkoholu, který pijí. Nelze tedy problémy s alkoholem zúžit na jednu skupinu, ať už z hlediska příjmu nebo bydliště,“ řekl Blesk Zprávám Miovský. 

Žena alkoholička? Ostuda!

Společnost se podle odborníka dívá na ženy závislé na alkoholu daleko kritičtěji než na alkoholismus u mužů. Přitom ženy propadají alkoholu ze stejných důvodů jako muži. Řeší si jím různé sociální problémy nebo deprese. 

„Je to tradiční stereotyp - muži je tolerováno ledacos, ale u ženy-matky, je to najednou nezodpovědnost. Když se muž opije na párty, tak nad tím každý mávne rukou, ale když se opije ve společnosti žena, tak má automaticky problémy s alkoholem. Tyto stereotypy jsou velmi nebezpečné a vyvíjí tak tlak, díky kterému se může ta „pijácká kariéra“ jen urychlit, varuje Miovský. 

Ženy se tak často bojí vystoupit z anonymity a vyhledat odbornou pomoc. Přitom závislost na alkoholu se u nich rozvíjí po kratší době pití a menších dávkách alkoholu než u mužů.

„Vyšší riziko závislosti mají psychicky náročné profese, jako jsou zdravotní sestry, učitelky nebo lékařky. Není to tedy tak, že by se takové problémy pracovníkům ve zdravotnictví vyhýbaly, je to právě naopak. Navíc je vidět nárůst závislosti i u státních zaměstnanců,“ řekl přednosta Kliniky adiktologie.  

Riziko rakoviny

Populace žen závislých na alkoholu mládne – zatímco v minulosti byl průměrný věk pacientek alkoholiček kolem 30–40 let, tato hranice postupně klesá. 

Za rizikové pití, které může ohrozit zdraví, odborníci považují dlouhodobé pití více než 20 gramů alkoholu denně, což znamená půl litru dvanáctistupňového piva nebo dvě deci vína. 

Odborníci také upozorňují na nebezpečný fenomén tzv. nárazového pití, který u žen zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, sexuálně přenosných chorob, srdečních problémů nebo nechtěného těhotenství.

Poměr závislostí u žen léčených na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze v roce 2017 

  • 50 % léčených žen bylo závislých čistě na alkoholu
  • 25 % pacientek udávalo při přijetí problémy s alkoholem, ale ve skutečnosti šlo buď o kombinovanou závislost na ilegálních drogách a alkoholu, nebo o zkříženou závislost a přechod od ilegálních drog k alkoholu
  • 15 % žen mělo kombinovanou závislost na alkoholu a návykových lécích (často při přijetí udávají buď pouze problém s léky, nebo s alkoholem)
  • 10 % tvořily pacientky se závislostí na stimulantech – zpravidla v kombinaci s THC a alkoholem –, nebo opiátech
  • novinkou byly 2 pacientky ve středním věku s trvajícím zneužíváním kanabinoidů (při dominující závislosti na alkoholu) 

Věk léčených žen (prvoléčba) 

  • 60 % ve věku 36–55 let
  • 14 % nad 60 let; dvě třetiny z nich léčbu řádně dokončily s výrazným zlepšením somatického stavu i kognitivních funkcí
  • 33 % mladších 35 let; polovinu z nich tvoří pacientky s aktuální závislostí na ilegálních drogách nebo ty, které se s ní již dříve léčily; druhá polovina pacientek má kombinaci závislosti na alkoholu nebo lécích a poruchy příjmu potravy

Video  Stát přitvrdí: Čeští rodiče až moc tolerují opilectví dětí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

 

 

Jarabak ( 4. září 2018 10:13 )

To jsou feministické žvásty. Na ženy alkoholičky se společnost dívá hůř, bla bla bla. Lež, na chlapy alkoholiky se společnost dívá jako na neschopné ubožáky, co řeší problémy chlastem, místo aby se k tomu postavili čelem. Za další: Chudinky žijí v satelitních městečkách, bla bla bla. Ty chudinky mají uklízečku, celý den tráví na nehtíčkách, masážičkách, nákupíčkách a s milenci, zatímco jejich volové dřou od nevidim do nevidim a po práci si užívají s milenkou. ty líné chudinky ze satelitních městeček mají dítě minimálně na 5 kroužcích, hlavně aby s ním nemusely strávit víc než hodinu denně, to by psychicky nezvládly, moderní matky.

Antonin Blaha ( 4. září 2018 07:00 )

 A kolep 50 snad leje kazda,hold emancipace v praxi🙌

zamlzena ( 3. září 2018 21:23 )

léčení je nepovimmé. Hurá, demokracie,že... ale společnsot musí být vyspělá, stejně jako jedinec musí být vyspělý, aby mohl dostat volnost rozhodování a dělat si takzvaně "co sám cche". Když se pomalu zabíjí, mělo by se zakročit. Netýká se to často jen jeho. Stejně tak by se měl léčit psychotik, který často není správně diagnsotikován, a rodina trpí. Někdy se zase nemocný jedinec šoupne do odlehlé díry/ má to být sociální byt/, kde pomalu umírá. Svobodně si nakupuje ze sociálních dávek alkohol a cigarety. Jídlo je samozřejmě pro něho méně důležité, takže onemocní i fyzicky a stává se drahým pacientem.Faktem je, že příliš dlouho takový člověk nežije..... Chybí tady komunity s léčebným programem, ka se umísté lidi po léčně ze závislosti nebo po výkonu trestu,když se jedná o nějaký typ psychotika.

pekaaaros ( 3. září 2018 19:55 )

tak voliči TOPky chlastají ve velkým, to se o nich ví. Nejvíc moralizují, ale sami blejou v křovích podél ulic měst každej víkend...

zlymikes ( 3. září 2018 18:53 )

tajně? Na mé bábě to poznám po jedné štamprli. To se stávám hajzlem zasre..., atd , mám se stěhovat a za víkend skousne půl a litr.

Zobrazit celou diskusi