Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krvavá nehoda opilého Čecha v Chorvatsku: Rybáře přejel motorovým člunem! Hrozí mu vězení

3. září 2018
14:02

Na osm let do vězení se možná podívá Čech, který v Chorvatsku motorovým člunem přejel místního rybáře a způsobil mu vážná poranění. Jen pár metrů od břehu se řítil příliš vysokou rychlostí a podle policie byl i pod vlivem alkoholu. Danijel, jak se rybář jmenuje, přežil jen zázrakem.

Danijel Babin se podobně jako už mnohokrát vydal 21. srpna na lov ryb - věnuje se "spearfishingu", tj. lovu ryb harpunou bez dýchacího přístroje. Měl už dvě ryby a chystal se vrátit ke své lodi, když zahlédl ještě jednu. "Odpočíval jsem na hladině a připravoval se na ponor. Doteď nechápu, proč jsem tu loď neslyšel. Když jsem ji uviděl, byla asi 15 metrů ode mě a řítila se přímo na mě. Ale furt jsem nechápal, co se to děje? Proč ji neslyším?“ popsal podle serveru iDnes.cz.

Jen díky své intuici přežil - věděl, že se musí ponořit, jinak lodi neunikne. Jenže člun se blížil příliš rychle, a tak se stihl jen sbalit do klubíčka, když přišel drtivý náraz. „Cítil jsem, že mi motor prořízl neopren, ale nechtěl jsem tu ránu vidět. Začal jsem křičet. Ne bolestí, ze strachu," vzpomíná.

Vrtule mu rozsekla levý bok a způsobila i rány až na kost na noze a ruce. Ačkoliv šlo o vážná a hluboká zranění, mohlo být hůř - před smrtí ho patrně zachránila i kovová spona, kterou měl na pásku u neoprenu. Tu vrtule přesekla.

V tu chvíli ale začal boj o život, Danijel věděl, že je jen otázkou času, než ztratí příliš mnoho krve. Člun, který ho přejel, naštěstí zastavil nedaleko, chvíli to ale vypadalo, že tři Češi na jeho palubě - jedna žena a dva muži - Danijelovi nepomohou.

„Museli sami tu ránu cítit. Rozhlíželi se kolem člunu a zkoumali, co se stalo. Tak jsem na ně začal anglicky křičet: Tady jsem, pojďte sem! Chvíli jsem se bál, že mě tam nechají a já se budu muset sám dostat ke své lodi. Nakonec jsem se rozhodl plavat ke břehu, ale než jsem k němu dorazil, připluli ke mně," vypráví Danijel. 

Policie řidiče identifikovala jako třiatřicetiletého Pražáka. "Je podezřelý, že pod vlivem alkoholu řídil 15 metrů od břehu člun a těžce zranil muže, který plaval ve vodě,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí zadarské policie Elis Žodan. „Je viněn z trestného činu obecného ohrožení, za což mu hrozí jeden až osm let za mřížemi,“ dodal.

Nepřitěžuje mu však pouze alkohol, ale i vzdálenost od břehu a rychlost, jakou jel. Podle Babina jel kolem 35 km/h, jenže v místech, kde ke střetu došlo - pouhých 15 metrů od břehu - je povolená rychlost pouze asi 9 km/h. Vzdálenost od břehu dosvědčila i nalezená rozseknutá spona. Čech totiž tvrdil, že ke srážce došlo 100 metrů od břehu.

penecas ( 3. září 2018 16:25 )

nevím jaká byla skutečnost s rychlostí a vzdáleností od břehu. ale toho rybáře ve vodě sotva mohl čekat. nebyl zřejmě ani vidět. taková smolná věc by se mohl stát asi každému. a co je to opilý. proč nenapíší kolik měl promile alkoholu? ještě však, že to dobře dopadlo. vím "dobře". ale v této souvisloti ano.

urim ( 3. září 2018 15:22 )

Klika,měl obrovské štěstí,ale řekla bych ,že to co je na foto,není přezka opasku ,ale olověné závaží používané právě při potápění.

dylina ( 3. září 2018 14:12 )

Prima dovolená,co magore?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání