Dvě opilé dívky (13 a 15) v polovině července objevili brněnští strážníci v Joštově ulici. „Mladší z nich byla v bezvědomí. Starší nedokázala ani říci, kolik toho vypily. Vzápětí zkolabovala i ona,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Strážníci poskytnutím první pomoci dívkám zřejmě zachránili život.

„Byly ve vážném stavu. S akutní intoxikací jsme je museli odvézt na ARO Dětské nemocnice. Bohužel zdaleka se nejedná o mimořádný případ. Jen za červen jsme ošetřili 60 nezletilých od 12 do 17 let pod vlivem alkoholu. Byli v ohrožení života. V červenci tento trend pokračuje,“ upozornila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová. Dětem hrozí, že jim alkohol nevratně poškodí mozek, ledviny, játra...

Na vině je nuda a nezájem

Psychologové upozorňují, že častokrát jsou na vině rodiče. „Mnohé děti nemají na prázdniny připravený žádný program. Nudí se a vymýšlejí proto různé hlouposti. Experimentování s alkoholem k tomu bohužel patří,“ upozornil dětský psycholog Miloslav Čedík.

Jde jim  o život

Alkohol je přitom hlavně pro dvanáctileté pijany smrtelně nebezpečný! „Nejsou fyzicky ještě úplně vyvinutí. Neznají míru a alkohol je může snadno zabít. Samozřejmě jim hrozí i trvalé poškození mozku, jater, ledvin a výrazně si mohou narušit srdeční činnost,“ doplnil Čedík.

Podle záchranářů je alarmující, že roste počet opilců ve věku kolem 12 let. „Navíc platí, že čím mladší jedinci pijí, tím vyšší je riziko přechodu na tvrdé drogy, které pak mají ještě katastrofálnější následky. K dalším rizikům patří dopravní nehody, otravy, sebevraždy nebo trestná činnost,“ doplnila záchranářka Bothová.

VIDEO: Opilé děti jsou podle strážníků i v Praze. Tento chlapec ve Velké Chuchli prakticky nevěděl o světě.