Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Britové s novičokem hráli divadlo, tvrdí Čech. U Skripalové má pochybnosti

Autor: mah - 
26. května 2018
13:30

Novičoku se v Česku mohlo vyrábět víc než mikroskopické množství. Zmínil to český expert na chemické zbraně Ladislav Středa, který stál i u přijetí Úmluvy o zákazu chemických zbraní v ČR, v rozhovoru pro sobotní deník Právo. Pro skutečně účinné testování bojových látek je podle něj třeba mít k dispozici do 100 gramů jedu. Řekl také, co vyčetl z fotografie Julie Skripalové, která po otravě mluvila s novináři.

„Je řeč o skupině bojových chemických látek, je třeba vycházet z definicí podle závazného předpisu. A tím je Úmluva (o zákazu chemických zbraní). Ta definuje tři pojmy: výroba, zpracování a spotřeba,“ vysvětlil Středa, proč považuje zaklínání se českých představitelů slovem mikrosyntéza za nepřesnost. Úmluva podle něj takový pojem zkrátka nezná.

Při testování není možné pracovat pouze s množstvími, která se pohybují v miliontinách gramu, zmínil expert, aby dodal: „Malá množství jsou postačující pro měření spekter chemických látek. Pro výzkum metod dekontaminace nebo pro výcvik vojsk jsou potřebná množství podstatně větší.“

Na komplexní testování jsou potřeba desítky gramů jedu

„Testovat je ale potřebné citlivost detekčních přístrojů, účinnost dekontaminačních směsí, spolehlivost prostředků ochrany se zaměřením na odolnost filtrů, provádí se i toxikologické testy a tak dále,“ vypočetl Středa. Podle něj je navíc nezbytné řadu testů provádět i v terénních podmínkách. I proto odhaduje, že na testování mohlo být v Česku vyrobeno do 100 gramů novičkou.

Dodal zároveň, že k výrobě látky nemuselo dojít jen ve vysoce sofistikované laboratoři. „Většina odborníků se shoduje, že příprava gramových množství novičoku v laboratorních podmínkách by neměla být složitá,“ upozornil. Podle něj by jed měl být schopný člověk s magisterským titulem z biologické chemie ve standardně vybavené laboratoři. „Podmínkou je vybavení pro práci v rizikových podmínkách,“ dodal Středa.

Největším problémem s novičoky podle něj je ten, že tyto látky nejsou uvedeny na seznamu 1 Úmluvy a pravidla pro nakládání s nimi jsou tak mírnější. Látka A-230, která byla podle oficiálních zdrojů syntetizována a testována v ČR, spadá pod režim Úmluvy až při výrobě nad jednu tunu. A látka A-234, která měla být použita pro otravu Julie a Sergeje Skripalových až od množství nad 30 tun.

„V Británii šlo především o divadlo“

Podle Středy je zvláštní i chování britských úřadů bezprostředně po otravě Skripalových. Novičoky podobně jako další nervově paralytické látky jsou velmi nestabilní. „Britští odborníci ale údajně nalezli stopy této látky po několika týdnech a zahájili rozsáhlou dekontaminaci všech míst s použitím louhu všude, kde se Skripalovi pohybovali,“ podivuje se expert.

Středa dodal, že když sledoval britské snahy o odmořování, které přišly s více než měsíčním zpožděním, nabyl dojmu, že z jejich strany šlo již o pouhé divadlo pro veřejnost. Zároveň si není jistý tím, jestli je dostatek důkazů pro to, že Skripalovi skutečně otrávila nervově paralytická látka.

Jizva po tracheotomii

Podle něj je na první zveřejněné fotografii Julie Skripalové po útoku patrná pouze jizva po tracheotomii na krku. K tomuto zákroku se přistupuje, pokud nejsou průchozí horní cesty dýchací. „To se může při otravě nervovými jedy stát,“ připustil. Jiné známky intoxikace podle něj ale nebyly na Julii Skripalové zřejmé.

„Mimochodem, nesedí mi ani to, že na rozdíl od kauzy ruského exagenta Litviněnka nebyly fotografie Skripalů publikovány okamžitě po otravě,“ upozorňuje Středa. I jedna fotografie by podle něj byla dost na potvrzení otravy nervově paralytickou látkou. „A-234 jako nervově paralytická látka totiž působí na oči: zornice se po otravě zúží tak, že jsou jako špendlíky. Britská strana ale o takovém symptomu nikdy ani nemluvila,“ vysvětlil, proč postrádá fotku exagenta a jeho dcery krátce po otravě.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fuchs ( 29. května 2018 15:17 )

Jsem zvědav,kdy se pravdoláskaři omluví prezidentu Zemanovi. Němci oficiálně uvedli,že měli Novičok v rukou od r.1996,co jim ho předal zběhlý ruský vědec. Jelikož nemohli z nějakého důvodu testovat jed sami,nechali to udělat ve Švédsku. Následně výsledky poskytli spojencům vč. Anglie.Zeman se pouze ztotožnil s informacemi Rusů,že jed tohoto typu byl testován ve Švédsku, Vel.Británii a v Česku, což si ověřil přes naše tajné služby. A našim rektálním alpinistům v čele se Stropnickým z toho praskají žilky v mozku, dokonce ho chtějí ukřížovat za vlastizradu.Jestli je vlastizrada to,že se prezident postaví za pravdu,tak to fakt nevím........

malenabald ( 27. května 2018 07:43 )

Třeba měla jen poškodit Rusko....

yarda ( 26. května 2018 22:34 )

Vrtěti Novičokem. Když zpovzdálí sleduji aféru kolem takzvaného Novičoku, připomněl jsem si tenhle film: https://www.csfd.cz/film/5959-vrteti-psem/prehled/ A napadlo mne: Kdyby ta aféra byla vycucaná z prstu, co by asi měla zamaskovat? Že by měla odsunout do pozadí brexit? Nebo dokonce rozpad tamté Bohu milé instituce?

snehulak ( 26. května 2018 21:55 )

Oni by možná rádi, ale ty z toho britského análu skáčeš hned do amerického, jen se trochu nadechneš. Na první a na druhou.

odlisny ( 26. května 2018 19:02 )

mluvilo se, že nemají šanci přežít a ta slečna vypadá lépe než před zákrokem

Zobrazit celou diskusi