Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo byl šestou obětí výbuchu v Kralupech? Měsíc po neštěstí to policie stále neví

Autor: ČTK, ula - 
22. dubna 2018
14:34

Ani měsíc po výbuchu skladovací nádrže v distribučním terminálu před areálem rafinerie v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku policie nezná totožnost všech šesti obětí. Stále zjišťuje totožnost jedné oběti, která je cizí státní příslušnosti, řekla mluvčí středočeských policistů Marcela Pučelíková.

Jedna ze skladovacích nádrží explodovala ve čtvrtek 22. března dopoledne. Výbuch v Kralupech je jednou z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let. Rumunské ministerstvo den po výbuchu uvedlo, že pět obětí výbuchu byli rumunští občané. Nádrž, jež vybuchla, byla několik let mimo provoz. Sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii. Externí dodavatelé pracovali na jejím případném uvedení do provozu.

Video  Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí  - Jan Doležal
Video se připravuje ...


„Podařilo se určit totožnost pěti ze šesti obětí. U jedné oběti čekáme na zjištění totožnosti přes genetiku,“ řekla Pučelíková. Policie podle ní také čeká na znalecké posudky kvůli zjištění příčiny výbuchu. „Spolupracujeme s hasiči a inspektorátem bezpečnosti práce,“ uvedla mluvčí. Pučelíková zatím nechtěla zveřejnit ani předběžné verze, se kterými policie pracuje. „Čekáme na výsledky znaleckých posudků, bylo by to předčasné,“ uvedla.


V interním vyšetřování pokračuje také Unipetrol. „Zatím žádné novinky nejsou, co vím, tak ani od policie ani od inspektorátu. Vyšetřování pokračuje,“ řekl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.


Unipetrol již dříve odhadl, že výbuch napáchal škody zhruba za 30 milionů korun. Provoz distribučního terminálu, kde výbuch nastal, obnovila firma pět dní po události, 27. března.


Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Roční kapacita obou tuzemských rafinerií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinerii připadá 3,3 milionu tun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 22. dubna 2018 16:31 )

Ať to hodí na někoho nezvěstného a zároveň ho označí jako viníka. A je to vyřízený.

Zobrazit celou diskusi