Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

145 mrtvých v Kralupech nad Vltavou: Američané téměř vymazali město z mapy

Autor: ana - 
22. března 2018
15:40

K obrovské tragédii došlo ve čtvrtek dopoledne v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou. Na místě vybuchl plyn. Zemřelo šest lidí a několik dalších je zraněno. 22. březen se však do černé historie města nezapsal poprvé. V roce 1945 Američané vybombardovali místní rafinerii a část města. Za oběť náletu padlo 145 lidí.

Počínaje jarem roku 1944 se stala řada českých průmyslových měst terčem náletů spojeneckých leteckých svazů. Cílem byly velké průmyslové podniky, důležité železniční uzly a továrny na výrobu a skladování pohonných hmot.

Poprvé se Američané o zničení Kralupolu v Kralupech nad Vltavou pokusili již 28. prosince 1944. Jen díky husté mlze a poruše radiolokátoru doletělo nad cíl pouze 22 letadel. Ve dvou vlnách shodily 43 tun bomb, které však dopadly do polí severně od města, aniž by způsobily významnější škodu. Další nálet o pár měsíců později byl bohužel úspěšný.

Bilance druhého náletu byla tragická. Přes 145 bombardérů typu B-24 Liberator svrhly 22. března 1945 ve 12:29 v devíti vlnách 1256 bomb o celkové váze 316 tun. Hned první vlna bombardování zasáhla objekt rafinérie a sousední továrnu. Nad krajinou se rozprostřel obrovský oblak dýmu ze zasažené petrolejky. Další útok byl zaměřen na kralupský železniční uzel. Byl však vedený na slepo. Bomby tak zasáhly spíše obytné čtvrti v centru města. Útok, který trval 23 minut, zabil 248 lidí z toho 145 Čechů. Zbytek byli převážně němečtí vojáci. Těla mrtvých byla snášena do kostela. Raněné nikdo ani nepočítal, jejich počet šel do stovek.

Město v troskách

Ačkoliv zdejší petrolejka od poloviny války vůbec nevyráběla, vojáci se na ni zaměřili, jako na možné strategické místo nacistů. Rafinerie v 30. letech produkovala 900 tun benzinu měsíčně. Na počátku války byla začleněna do německého koncernu Benzin-Benzol-Verband-Bochum, výroba benzinu ale byla roku 1943 zastavena jako neefektivní. 

Po náletu zůstalo celé město v troskách.  V zemi byly krátery o průměru 13 metrů a 5 metrů hluboké. Více než polovina domů ve městě byla vážně poškozena a 117 dalších bylo zcela zničeno. Vybombardovaných bylo dalších 16 veřejných budov, 22 průmyslových objektů, nádraží, většina kanalizace, elektrického a telefonního vedení. Útok téměř vymazal město z mapy. 

salto ( 23. března 2018 06:59 )

Klasické humanitární bombardování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání