Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdraví v ohrožení? Třetina Čechů má problém zaplatit léčbu a medikamenty

Autor: bud - 
17. dubna 2018
07:28

Až třetina českých domácností má větší či menší potíže s hrazením výdajů za léčení. Je to výrazně méně než v některých jiných evropských státech, například v Řecku má takové potíže až 9 z 10 obyvatel. Na dostupnost a kvalitu zdravotnictví Češi dlouhodobě „nehudrují“ a jen naprosté minimum z nich je se zdravotní péčí nespokojeno.

Přibližně 3 z 10 domácností v Česku má někdy problém s hrazením výloh za léčení. Většinou jde ale o drobné nebo středně velké potíže, závažný nedostatek peněz pociťuje jen každá 30. domácnost. Vyplývá to z nových čísel Eurostatu, podle kterých se situace v Česku příliš neliší od ostatních států v Evropě. Podobné potíže jako Češi má totiž v průměru třetina Evropanů.

Obyvatelé některých států EU jsou na tom výrazně hůře. Například v Řecku má potíže s léčebnými výdaji až 90 procent obyvatel, z toho až 33 procent z nich má tyto potíže velmi vážné. Nepříznivá je také situace v Maďarsku (74%), Lotyšsku (64%) nebo v Itálii (56%). Třeba na Slovensku má vážné potíže s financováním zdraví každý čtvrtý obyvatel, menší či větší potíže pak dvě třetiny obyvatel.

Naproti tomu nejlepší dostupnost zdravotní péče po finanční stránce je ve Finsku, kde nemá žádné problémy s hrazením výloh 87 procent obyvatel. Následuje Velká Británie (86%) a Německo (85%). V Německu čtvrtina obyvatel uvádí, že hrazení léků a zdravotní péče je doslova „brnkačka“.

Minimální bariéry: Péči stát hradí vězňům i azylantům

České zdravotnictví je jedno z nejdostupnějších v Evropě a jen naprostému minimu lidí (méně než 2 procenta) se nedostane takové zdravotní péče, jakou očekávají. Vyplývá to z velké srovnávací studie, kterou loni vydala Evropská komise.

„Rozsah hrazených zdravotních služeb je rozsáhlý a štědrý a bariéry omezující dostupnost péče praktického lékaře a specialisty jsou nízké,“ píše se ve studii s tím, že přímé soukromé výdaje jsou nízké. Konkrétně 14,8 procent celkových výdajů na zdravotnictví, přičemž nejvýznamnější podíl tvoří spoluúčast na léčivech. Český zdravotní systém poskytuje prakticky všeobecné pokrytí, přičemž stát hradí pojistné za téměř 60 procent populace. Jde hlavně o seniory, studenty, rodiče na rodičovské dovolené, nezaměstnané, vězně nebo žadatele o azyl.

Nerovnoměrné rozmístění lékařů

Problém je podle Evropské komise hlavně nerovnoměrné rozmístění lékařů. „V Praze je počet specialistů na 1000 obyvatel oproti venkovským oblastem více než dvojnásobný. Důležitou roli hrají také čekací doby. I když čekací doby nejsou udávány jako příčina neuspokojených potřeb, byla v roce 2012 pro některé procedury stanovena maximální čekací doba,“ uvádí studie Evropské komise.

 

flora ( 17. dubna 2018 12:45 )

Protože se těch 32000 průměrného příjmu netýká 70% Čechů. A jsi na té třetině

flora ( 17. dubna 2018 12:41 )

..přímé soukromé výdaje jsou nízké. Konkrétně 14,8 procent celkových výdajů na zdravotnictví, přičemž nejvýznamnější podíl tvoří spoluúčast na léčivech.... Nevím, kde tu studii vytvářeli a zda se byli v ordinacích někdy inkognito aspoň mrknout . Ale já osobně nijak nemarodím a když už, tak si za celá léta nepamatuji, že bych na něco nedoplácela. Pak logicky musí mít několik jiných pacientů vždy vše zadarmo, abychom se dostali na těch 14,8%

santikxauz ( 17. dubna 2018 09:33 )

Důsledek zvonění klíčů v roce 1989.

snehulak ( 17. dubna 2018 09:07 )

Třetina Čechů má nejen problémy s placením léků, ale i nájmu, energií a potravin. Jak je to vůbec možné, když se průměrný plat už blíží ke 32000,- Kč ?

europa ( 17. dubna 2018 08:28 )

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/536928/zdravi-v-ohrozeni-tretina-cechu-ma-problem-zaplati t-lecbu-a-medikamenty. Uspořádejte pro ně sbírku, jako pro ta cikánská paterčata!!!

Zobrazit celou diskusi