Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tlouštíci nesmí do pecí. Krematoria odmítají žeh silně obézních nebožtíků

Autor: AKu - 
11. dubna 2018
13:00

Mají těžký život a jejich problémy nekončí ani po smrti. Řeč je o silně obézních lidech. Česká krematoria totiž stále častěji odmítají spalovat mrtvé vážící více než 200 kilogramů, neboť hrozí, že zničí samotné pece. Pozůstalí jsou tak nuceni volit mnohem nákladnější pohřeb do země. Informaci přinesl ve středu deník MF Dnes.

V České republice trpí těžkou či morbidní obezitou (BMI vyšší než 40) více než 300 tisíc lidí. Jejich počet se za posledních 40 let zvýšil u mužů čtrnáctinásobně a u žen trojnásobně. Takto vysoké počty dávají zabrat nejen lékařům, ale stále častěji i provozovatelům pohřebních ústavů, jejichž zařízení nejsou na těla o takové hmotnosti stavěná.

Negativní zkušenost se spalováním morbidně obézních nebožtíků má již řada českých krematorií. „Asi před rokem nám přivezli morbidně obézní ženu, která vážila téměř tři sta kilogramů. Při jejím zpopelnění nám havarovala pec. Kremační pece nejsou stavěné na vyšší váhu. Pec se přehřála, a museli jsme dokonce volat hasiče,“ řekl MF Dnes majitel pohřební služby Likrem Ladislav Kopal. Liberecké krematorium proto už nepřijímá zesnulé, kteří váží více než 200 kilogramů.

V Motole začala hořet celá pec

Podobný problém řešili v krematoriu v pražském Motole, v němž po explozi zpopelňovaného zesnulého s 230 kilogramy začala hořet pec. Požár sice uhasili sami zaměstnanci, přesto na místě zasahovaly také dvě jednotky hasičů.

Kromě zákazu se krematoria snaží čelit problémů tím, že obézní zesnulé spalují brzy ráno, kdy je pec ještě studená a riziko přehřátí je tak menší.

Problémy způsobuje také velikost rakví, které často mají problém se do pece vůbec vejít. Pracovníci pohřebních služeb se proto pozůstalé často snaží rovnou přesvědčit, aby své blízké raději pohřbili rovnou do země. Takový pohřeb však stojí mnohem více peněz. Je třeba vyhloubit větší jámu a během tří dnů vyrobit rakev na míru. Ta kromě větších rozměrů musí být zesílená, aby obrovskou váhu vydržela, a musí mít více madel. Cena podle ředitele Kopala může být oproti běžné rakvi až o pět tisíc korun vyšší.

Často bývá problém dostat vůbec obézní nebožtíky z jejich domu či bytu. V takovém případě musejí pomoci hasiči, kteří je přemístí do záchranářské plachty. Záleží pak pouze na nich, jestli pozůstalým pomohou v rámci výcviku, nebo budou požadovat proplatit celý výjezd.

Problém s XXXL nebožtíky trápí i Němce

Spalování obézních těl a s ním související problémy trápí řadu let i sousední Německo. Bavorská agentura proto již v minulosti doporučila provozovatelům krematorií, aby v takových případech nechávali víka rakví pootevřená a aby pro nebožtíky zavedli váhové limity. Deník Spiegel připomněl v roce 2012 také případ z Francie, kde několik krematorií odmítlo zpopelnit tělo ženy, která vážila 140 kilogramů. Její dcera si následně v novinách stěžovala, že se matka stala obětí posmrtné diskriminace.

 

yaaro ( 22. prosince 2020 13:33 )

Naporcovat a spálit postupně co je za problém?

bre-burda ( 4. června 2018 14:50 )

Rozmnožil bych v bazénech něco piraní a poslal bych tlouštíky si zaplavat. To by každý koukal, jak rychle by zhubli.

soorry ( 11. dubna 2018 17:47 )

je to hrozné, pec vybuchne, te´d nedospálené tělo, pro ty zaměstnence opravdu něco odporného a přece to musí dotáhnout do konce. obchody plné jídla, tak se nakoupí a žere, v neděli místo na procházku hurá do obchodu. Už se psalo, že nemocnice nemají velké rentgeny a posílájí je do zoo. To si nechají pohř. služby postavit pece jako v kafilerii?? spálení i s přirážkou za kila.pro někoho urážející, ale to je realita. už jen manipulace, kolik těch chlapů bude přenášet mrtvé, taky s přirážkou a vzpěračským tréninkem. hroby dál od sebe, aby se hrob mohl vykopat bagříkem. To bude za chvíli běčnou záležitostí a taky s velkýmy diskusemi.

klara23_ ( 11. dubna 2018 15:21 )

No, rekněme si, jaká je praxe v pohr.ustavech a krematoriích, neboztiky musi lamat a pod. aby byli v prirozene podobe, šít po pitvách, natirat latex. barvami pro vystavovaní, trhaji amalgamove plomby a zlate zuby, o tom jak se s nima čachruje, prevaží po cele zemi, aby si ten ci ktery podnikatel prisel k vyssimu vydelku, ANI NEMLUVE.Ze pali v danou chvili vaseho blizkeho nebo jen prazdnou truhlu a chvoji, nemate jistotu....TAK A TED MI REKNETE CO BY TOBYLO ZA PROBLEM TAKOVEHO MORBIDNE TLUSTEHO NEBOZTIKA SPALIT NADVAKRAT....DECENTNE NAPORCOVAT A TREBA NOHY A RUCE ZPOPELNIT AZ V DRUHEM ZEHU!

flora ( 11. dubna 2018 14:53 )

Tak za 2 sedačky by musel platit i každý blb, který si zásadně sedá tak, že roztáhe nohy co to dá, aby svému 3cm pokladu neublížil a zvedl si ego. Patrně chce navíc asi vyvolat na okolí dojem 30cm

Zobrazit celou diskusi