Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česká stopa v otravě ruského špiona? U nás se vyrábí jedy jen pro laboratoře

Autor: ČTK - 
17. března 2018
19:17

Otravné látky se v České republice vyrábějí výhradně pro laboratorní účely, kvůli otestování jejich vlastností, řekl ČTK ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslav Šafář. Pokud se vůbec nějaké připraví, tak pouze v malém množství v řádu gramů, zdůraznil. V souvislosti s nynějším děním kolem látky zvané novičok řekl, že není jasné, co se pod tímto názvem skrývá. Reagoval tak na vyjádření ruského ministerstva zahraničí, že nejpravděpodobnějším zdrojem této smrtící látky je Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko.

„Nemám povědomost, že by se někde u nás jakékoliv otravné látky ve větším množství vyráběly. Pokud se vyrobí malé množství, je to jen pro výzkumné účely,“ uvedl Šafář. Malé množství otravných látek vyrábí i jeho ústav, ale má k tomu schválení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Výroba je pouze pro výzkumné účely. Řádově jde o gramy, takže podle Šafáře nejde o výrobu, ale spíše „laboratorní přípravu malého množství“, kvůli otestování jejich vlastností.

Šafář vidí problém v tom, co se za novičok označuje. „Nikde oficiálně nebylo řečeno, co je to za látku. Není to v žádné odborné literatuře, že zrovna tato látka je novičok,“ uvedl Šafář.

Novičokem byl tento měsíc v anglickém Salisbury přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Londýn z útoku viní Rusko, které to ale odmítá. Na zjišťování toho, kdo a čím útočil na Skripala, se podílelo i Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově. „Prvotní analýzu k možnému použití nervových látek v Salisbury zpracovali pro NATO odborníci vyškovského Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení. Umístění aliančního expertního pracoviště na chemickou ochranu v ČR potvrzuje, že naše armáda má v této oblasti výborné jméno,“ uvedla už dříve ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

„Rusové tvrdí, že nikdy nic takového nedělali, něco co by se takto jmenovalo, viděl bych to, že je to v oblasti jakéhosi názvu,“ uvedl Šafář, podle něhož se obecně předpokládá, že novičok je ruský název, i když zřejmě neoficiální. Obdobné moderní látky je podle něj velice složité vystopovat. „Přibližně víme, o jaké látky jde. Pokud si to někdo nevyrábí někde v kuchyni, tak organizace, která by to u nás vyráběla, já myslím, že není,“ zdůraznil Šafář.

Podle nedávné informace listu Kommersant nervově paralyzující látku novičok vyvinuli pracovníci ruského Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) koncem 80. let minulého století. Za výsledek své práce dostali Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských vyznamenání.

Proti tvrzení mluvčí ruského ministerstva zahraničí, že by smrtící látka novičok mohla pocházet z České republiky, se důrazně ohradila Šlechtová i ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Tvrzení Moskvy odmítly i Slovensko a Švédsko. Británie už kvůli roztržce vypověděla ze své země desítky ruských diplomatů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 18. března 2018 08:33 )

Je to už jisté. Putinovi to dokázat nejde, může za to Zeman s Babišem. Napráskal je Kalousek.

Antonin Blaha ( 17. března 2018 22:20 )

 a777 kazda doba ma sva pro a proti ,netusim jestli jste tuto dobu zazil ze placate takove nesmysly ,muzete kolem sebe kopat jak chcete ale takove socialni jistoty uz lide co delaji rukama nikdy mit nebudou.

a777 ( 17. března 2018 21:50 )

Hele asi ne.

a777 ( 17. března 2018 21:48 )

Jo za komunistů bylo líp, 500 Kč důchod, bydlení jen pro vyvolené, nebo jen pro ty co ho zdědili po předcích, kteří si ho koupili včas než přišla měna, bonzáci, stranocký schůze, udávání, STB, schůze, když ti to chybí, tak si to udělej doma a neotravuj, nebo se odstěhuj do Severní Koreje tam to ještě máš!

Antonin Blaha ( 17. března 2018 20:18 )

 Jo,jo pani Slechtova tak jak se u nas nevyrabel Sarin ani ceske tanky nejsou na Ukrajine

Zobrazit celou diskusi