Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kilometry dálnic zdarma a řidičák na všech úřadech: Co nás čeká na silnicích v roce 2018?

Autor: Mii - 
27. prosince 2017
05:08

Jako každý rok, i v roce 2018 čeká řidiče na českých silnicích řada novinek. Některé začnou platit hned 1. ledna, jiné vejdou v platnost až v průběhu roku. Lidé se například projedou zadarmo na dalších 41 km vybraných úseků dálnic a registrační značky začnou být ve větší míře vybavovány hologramem. Zjednoduší se i žádání o řidičský průkaz – lidé o něj budou moci žádat na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností a nebude třeba nosit papírové fotografie. Ministerstvo dopravy o tom informuje v tiskové zprávě.

Asi nejpříjemnější novinkou, která nastane hned v lednu, bude vyjmutí ze zpoplatnění dalších vybraných úseků dálnic. Dálniční známka nebude nově třeba na 41 kilometrech komunikací.

Změna se týká D3 kolem Veselí nad Lužnicí, D6 mezi Chebem a Karlovými Vary, D55 kolem Otrokovic, D52 u Pohořelic a části dálnice D46 u Hněvotína, čímž bude umožněno bezplatné využití obchvatu Olomouce na dálnici D35. Ministerstvo tak pokračuje ve svém rozhodnutí z minulých let, kdy ze zpoplatnění vyjmulo 145 kilometrů dálnic, které vedly nedaleko měst.

Další novinkou platící od ledna budou hologramy na registračních značkách. Na nových vozidlech se začnou objevovat intenzivněji. Hologram je nový ochranný prvek, který nahrazuje předchozí, kterým byla ochranná reflexní fólie vypálená laserem. Umístění hologramu na značku bude mít na starost přímo dodavatel značek. Podobný bezpečnostní prvek používají některé státy Evropské unie.

Poslední lednová novinka se týká stanic měření emisí. Ty budou muset pořizovat fotodokumentaci měřených vozidel. Stanice zároveň budou muset být připojeny do Centrálního informačního systému ministerstva dopravy, do kterého budou obrazový záznam a výsledky měření online ukládat. Cílem je zabránit podvodům s kontrolami. Stejný systém funguje od loňského roku na STK.

Díky novému nařízení už nebude možné, aby vozidlo, které stanici vůbec nenavštíví, dostalo protokol o úspěšné kontrole. Vůz, který měřením neprojde, nebude ani moct odjet na jinou stanici. S protokolem budou totiž zaznamenávány časy a doba kontrol. Řidiči na webu Ministerstva dopravy od 1.1. najdou interaktivní mapu, kde zjistí, jaké stanice měření emisí provádějí.

Už žádné papírové fotky

Další novinky nastanou v polovině roku. V aplikaci eTesty, která se používá při závěrečné zkoušce v autoškolách, dojde k aktualizaci otázek. Některé stávající budou vymazány a nahrazeny novými, jiné budou jen aktualizované. Přesné datum aktualizace zatím není stanovený.

Na začátku července pak dojde k větší volnosti při žádání o řidičský průkaz. Motoristé o něj budou moci požádat na jakémkoli obecním úřadě s rozšířenou působností. Doteď to bylo možné jen v místě trvalého bydliště. Novinka se týká i řidičů profesionálů z hlediska vydávání paměťové karty řidiče a uznání profesní způsobilosti.

Žadatelé o průkaz už také nebudou muset nosit papírovou fotografii. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, stejně jako v případě občanských průkazů.

Zobrazit celou diskusi