Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Znásilnění seniorky (87) i mladší sestry: Policie řeší 600 případů ročně

Autor: bud - 
3. prosince 2017
07:37

Znásilnění hlásí Češi policii častěji než v minulosti, každý den jde v průměru o dva až tři případy. Přesto většina znásilnění zůstává neodhalena, protože je oběti nikdy neohlásí. Podle odhadů expertů jde až o 9 případů z 10. Podle policejních statistik jsou častými oběťmi i děti a nezletilí, například v roce 2015 to bylo 187 mladších 17 let.

Počet hlášení znásilnění mírně roste, zatímco před 10 lety bylo evidováno 529 případů, v posledních letech je to už obvykle přes 600. Třeba v roce 2014 šlo dokonce o 670 oznámení. Obvykle se podaří objasnit více než dvě třetiny případů. U soudů nicméně řada pachatelů dostává podmínečné tresty. Například loni padlo u soudů 227 pravomocných verdiktů za znásilnění, z toho ve dvou pětinách šlo o tresty podmínečné, ukazuje nová analýza organizace proFem.

Znásilněna byla stará žena i sourozenec

Policejní statistiky za rok 2015 ukazují, že v drtivé většině nahlášených případů znásilnění byly oběťmi ženy. Nejstarší napadenou byla 87letá žena z jižních Čech, znásilnění ale nahlásil také 44letý muž. Statistiky ale evidují i řadů mužů, kteří byli znásilněni. Například šest jich nahlásilo, že je znásilnila bývalá partnerka. V roce 2011 řešili královéhradečtí policisté i případ znásilnění 57leté ženy vlastním synem.

Mezi oběťmi je hned několik dětí ve věku jednoho až dvou let. Téměř šesti desítkám zneužitých dětí nebylo ještě 10 let a celkem 187 bylo pod 17 let. Ve třinácti případech dítě znásilnil vlastní rodič. Několik znásilnění proběhlo dokonce mezi sourozenci, v pěti případech byla svým vlastním sourozencem znásilněna dívka ve věku mezi 10 až 13 lety.

Video  Každá 10. Češka protrpěla znásilnění, hlavně od partnerů a manželů. „Často je to bez křiku a pláče,“ říká Nejedlová.  - Andrea Ulagová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jde ale o oficiální čísla, která jsou výrazně nižší než v reálu. Podle odborníků totiž většina obětí tento trestný čin nehlásí. „Bezprostředně po znásilnění oběti prožívají strach z pachatele, sebeobviňují se, nejsou schopny řešit dilema, zda čin mají oznámit. Bojí se reakce lidí, kteří se dozvědí, co se jim stalo,“ říká Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů.

Češi: Ženy si za to mohou samy

Právě obavy z reakcí okolí jsou velmi častým důvodem nehlášení znásilnění, v české společnosti totiž přetrvává řada předsudků. Například rozsáhlý výzkum organizace Amnesty International ukázal, že víc než tři pětiny dospělých v Česku si totiž myslí, že za znásilnění si v jistých případech mohou ženy částečně samy. Prý se chovají velmi koketně, jsou opilé, mají sexy oblečení nebo neříkají jasné „ne“.

„Společnost stále žije v tom, že pachatelem je násilník z parku, který odněkud vyskočí, rychle znásilní, posléze zmizí a není nikdy dopaden. Pachatelem je ale většinou známý,“ myslí si Veronika Ježková z organizace proFem. Podle její analýzy rozsudků se oběť a pachatel v 75 procentech případů znali. Znásilnění měl na svědomí kamarád ze školy, bývalý partner, nový partner matky či babičky.

Podle čísel Eurostatu, který zkoumal případy znásilnění ve všech státech EU, je každý rok sexuálně napadeno 215 tisíc lidí, z toho 90 procent obětí tvoří ženy. Česko patří ve srovnání s ostatními zeměmi spíše k průměru, dojde tady k 5 až 60 znásilnění na 100 tisíc obyvatel. Někde jsou ale znásilnění mnohem častější, třeba v Británii je to více než 60 případů a ve Švédsku přes 50 případů na 100 tisíc.

sores ( 3. prosince 2017 10:23 )

Jen zrůda jde na stařenku 87 let!!!Je to stejné jako by šel na dítě, nemají sílu se ubránit. Umučit takového v base!

Nezadat ( 3. prosince 2017 08:35 )

Kudy chodíš?Nerad bych tě potkal a něco chytl!

Zobrazit celou diskusi