Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Med, uzeniny, olej nebo víno jsou nejčastěji falšované potraviny, tvrdí experti

Autor: Zuzana Zelenková - 
15. listopadu 2017
18:48

Dvojí kvalita potravin je podle Sdružení českých spotřebitelů zpolitizovaná záležitost. Veřejnost do vypuknutí aféry o problému nevěděla a bylo jí to tím pádem jedno. Sdružení označuje za nutné uvědomit si, že je mnoho druhů kvalit. A tím pádem i mnoho příležitostí pro výrobce, jak zboží šidit. Nejhůř je na tom med, následovaný vínem, olejem nebo uzeninami. V případě medu v podstatě konzument nemá žádnou šanci poznat, jestli je v pořádku, a nebo ne. Krátcí jsou na něj i experti. Ostatní komodity se v průběhu doby zlepšily.

První místo v „podvádění“ má med, kontrolní orgány v jeho případě nedokážou poznat ten, který není kvalitní. Řetězce, ale nově i farmářské trhy se nebojí prodávat místo medu obarvený glukózo-fruktózový sirup. Podvodníci do něho umí přidat i patřičné enzymy.

„Orgány dozoru v jednom sektoru pracují vyloženě špatně, a to je oblast medu. Nejsou schopny zastavit to, že je med falšovaný a spotřebitel se setkává s tím, že kupuje nekvalitní a falšovaný med. Oba orgány dozoru si mezi sebou výsledek přehazují,“ uvedl Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů.

Víno se zlepšilo, s falešným medem je problém

Rozeznat pravý a falešný med je velmi složité. Senzoricky si člověk neškrtne vůbec a to může být velký odborník. „Bohužel to jednoduše senzoricky nejde. U nás je největší produkce řepkového medu, který po nějaké době skladování není tekutý a většinou má žlutobílou barvu. To je gró české produkce. S takovým medem se v řetězci prakticky nesetkáme,“ uvedl pro Belsk.cz Pivoňka.

Situace v tomto případě je o to víc tristní, že se nejedná jenom o malý český rybníček, ale jde podle expertů o celoevropskou záležitost.

Na druhém místě pak následuje víno. To se ale podle expertů během posledních let zlepšilo. „Víno se podstatně zlepšilo. K nové vinařské legislativě jsem ale skeptický. Je to velké byrokratické břímě. Ovšem plní svůj účel,“ popsal Dupal. Za vinným mokem jsou potom v těsném závěsu uzeniny, i tady se ale výrobci snaží polepšit.

„U uzenin je potřeba říct, že se jejich kvalita během posledních pěti let zlepšila. Stále se ale najdou horší výrobky,“ uvedl Jan Pivoňka z Vysoké školy chemicko-technologické. Dále výrobci rádi šidí třeba olej, především pak olivový, džemy, mléčné výrobky nebo mražené ryby.

Expert: Nejsme popelnice Evropy, vybere si každý

Značná část lidí po kauze s dvojí kvalitou začala jezdit pro potraviny do Německa. Podle Dupala však ani tohle nezaručí, že spotřebitel nenarazí na „šmejd“. V Německu mají podle Dupala širší sortiment, to ale nezaručuje kvalitu potraviny. „Jsem přesvědčený, že ve většině sortimentu máme na výběr mezi levnějším a dražším výrobkem. Jsem přesvědčený i o tom, že si vybereme kvalitní zboží,“ uvedl expert.

Podle sdružení stále platí, že nejvíc vyčteme ze složení. Objevují se sice případy, kdy právní norma nebyla dodržená a informace na etiketě nemusely být pravdivé, to ale neznamená, že na takových případech stojí celý trh. Podle odborníků se jedná spíše o ojedinělé excesy.

„Můžeme obecně věřit tomu, že to, co je na etiketě napsané, si kupujeme. Pokud mají lidé pochybnost, tak to mohou zkontrolovat například na k tomu určených webech. Pokud konzument chce a zajímá se, ke kvalitnímu výrobku se dostane,“ dodal Dupal s tím, že se rozhodně nedá mluvit o tom, že by Česko bylo popelnicí Evropy.

Náprava chyb v případě takzvané dvojí kvality je ovšem podle Dupala i Pivoňky běh na dlouhou trať. Sdružení je přesvědčené, že řadě výrobců bude aktuální zviditelnění stačit k tomu, aby přehodnotili své výstupy a aby následoval další vývoj.

obessenalucerne ( 15. listopadu 2017 19:35 )

Dovážený míchaný med od Medokomerc je jen pro blbce. Ti rozumější si najdou včelaře a berou med přímo od něj.

moiaza ( 15. listopadu 2017 19:21 )

Tatazdenek s rodinou a bratranci rego, socan68, tgbg, vám určitě vysvětlí, že tak zdravé a nezávadné potraviny jsme u nás nikdy neměli. To za komunistů jsme jedli odpad, nahrážky a nekvalitní potraviny. Musíte jen chvílí počkat, až v ústavu pro retardované budou po večeři.

Zobrazit celou diskusi