Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Němci mají v pomerančové limonádě citrusy, Češi jablka. Jurečka ukázal nový test

Autor: mah, ČTK - 
12. října 2017
11:10

Těstoviny z horší mouky nebo limonáda, kde výrobce šetří na surovinách, ale Češi za ni zaplatí víc než Němci. To jsou jen některá zjištění z druhé fáze průzkumu dvojí kvality potravin, který provedlo ministerstvo zemědělství. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil, že se vším seznámil eurokomisaře včetně předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera.

Pomerančová limonáda v Česku vůbec nemusí být z pomerančů. Jak ukázal ministr Jurečka, někteří výrobci ji vykouzlí i z jablečného moštu. „U dvou produktů si neodpustím komentář ani k ceně,“ dodal ministr Jurečka. Jedním z nich je limonáda z Globusu, kterou Němci koupí kvalitnější a levnější.

Kromě limonády test odhalil i naprosto odlišné složení stejně nazvaných kečupů. Výrazný byl také rozdíl ve špagetách. Zatímco ty rakouské byly vyrobeny ze semolinové mouky, ty české byly z obyčejné. Ty ze zahraničí tak vypadaly mnohem chutněji.

Test znovu ve spolupráci provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Test prováděly dvě komise složené z expertů, zástupců dozorových orgánů a akademických pracovníků. Dohromady vyzkoušely 21 výrobků a tentokrát se zaměřily na takzvané privátní značky jednotlivých řetězců.

Češi mají lepší přesnídávky

Z 21 testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, Slovensku a Maďarsku, jich bylo stejných pouze sedm. Tři výrobky byly mírně odlišné, 11 jich bylo jiných.

U dětských výživ se lišily výživové hodnoty i zastoupení jednotlivých složek. Zajímavé ale je, že ze srovnání vyšly české přesnídávky lépe než ty německé. „Tady se trend dvojí kvality projevil obráceně,“ komentoval zjištění ministr Jurečka.

Globus složení pizzy zlepší

Například ve špagetách vyráběných pro rakouský trh byla kvalitnější pšenice. Výrobek prodává Billa pod značkou Clever špagety. Německý kečup od Penny měl vyšší obsah rajčat než maďarský a český, nebo v německé pizze prodávané v Globusu byl použitý eidam a mozzarela, zatímco v té, kterou prodával řetězec v ČR, byla místo sýra náhražka z rostlinného tuku. Pizza Lidl Alfredo byla ve všech státech stejná.

Mluvčí Globusu Pavla Hobíková upozornila, že z 667 potravin prodávanými pod privátní značkou se jich 402 neliší, výrobce i složení je stejné. Zbytek se pak snaží odebírat od regionálních dodavatelů, kteří je dodávají na trh i pod svými značkami. „Co se týče Korrekt pizzy salámová, tento konkrétní výrobek doprodáváme a jsme již několik týdnů v jednání s novým dodavatelem ze zahraničí. Složení bude odpovídat německému produktu,“ dodala Hobíková.

Broskve různě slazené, mandarinky stejné

Lišily se také broskve od Penny, které v Maďarsku byly doslazované sirupem, v Česku, Rakousku a Německu cukrem. Naopak mandarinky té samé značky byly ve všech zemích stejné. Kousky ananasu od Globusu jsou v různých zemích odlišné, podobně je tomu u obdobného výrobku od Lidlu. V Německu a Rakousku jsou v něm kousky nakládané v ananasové šťávě, ve zbytku států v cukerném sirupu. Navíc se podle ministra prodávají v Německu levněji než v ČR.

Jahodový džem od Lidlu byl ve všech státech stejný, jiná byla pasírovaná rajčata. Do hodnocení byla zahrnutá značná část obchodních řetězců působících na českém území, chybí ale například Ahold a Tesco.

Ministr věří, že řešení je blízko

Situace se podle Jurečky začíná měnit, zároveň doufá, že finální řešení situace je blízko. „Už po první části průzkumu se mi ozvali i zástupci některých obchodních řetězců, s tím, že situaci chtějí řešit také,“ vysvětlil Jurečka. Výsledné řešení nás podle ministra teprve čeká.

„V pátek proběhne velká spotřebitelská konference v Bratislavě, které se účastní i eurokomisařka Věra Jourová (ANO) i premiéři Visegrádské skupiny,“ dodal ministr. Podle něj to ukazuje, že téma rezonuje celou Evropou.

V testech chce ministerstvo pokračovat i nadále. „Myslím, že ve vzdělávání spotřebitelů, i v určitém tlaku na výrobce mají smysl, dokud tato praxe nebude legislativně ošetřena,“ vysvětlil Jurečka.  Dodal, ale, že i legislativa by mohla přijít brzy.

Evropská unie totiž plánuje novelizovat pravidla ochrany spotřebitele. Toho chce využít i český ministr zemědělství, který předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi v dopise navrhnul, aby se novela zabývala i tímto. Jurečka by rád viděl pravidlo, které by výrobcům zakazovalo pod stejnou značkou prodávat výrobky s různým složením.

krtek. ( 12. října 2017 17:03 )

nechápu jak múžou limonádu z pravých pomerančů prznit umělym sladidlem, jinak rozdíl v ceně může být způsoben i púllitrovým rozdílem obsahu obou limonád

radkapatka2014 ( 12. října 2017 16:15 )

Jak se ten pasáček vepřů před volbami může přetrhnout. Celé 4 roky tam má kuleváloš a ted si myslí že mu to někdo žere .Že tady žereme blafy víme už několik let !

schelly ( 12. října 2017 13:04 )

Když Němci mají pomeranče a my jablka, tak ať mají muslimy, my máme cikány!

587587 ( 12. října 2017 12:07 )

Že jsi tak aktivní nebyl Juečko třeba před třemi lety. To nešlo o koryto, že?

provokaterka ( 12. října 2017 11:59 )

Není se čemu divit,místo zeleniny,kterou nahradila chemie roste na polích řepka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa