Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Zemanově akci pustil Modlitbu pro Martu a sebralo ho „komando“. Chovanec žádá prošetření

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
9. listopadu 2017
11:21

Pokuta až 15 tisíc korun hrozí jednapadesátiletému Jaroslavu Henslovi za pouštění hudby během mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou. Hensl ve středu na náměstí v Lipníku pouštěl v rámci protestu proti prezidentovi píseň Modlitba pro Martu. Přitom jej zadrželo několik policistů v civilu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však nyní žádá prověření zásahu. Policie podle něj musí jasně odpovědět na oprávněné otázky.

Podle policie je muž, který pustil nahlas Modlitbu pro Martu na začátek setkání prezidenta Miloše Zemana s občany Lipníku, podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu, uvedl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Pořadatelé protestu kvůli zákroku policie podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Až 15 tisíc korun pokuta

Podle policejního mluvčího Hejtmánka bránil Hensl shromáždění nepřístojným chováním, kdy rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. „Za přestupek lze uložit pokutu do výše 15 tisíc korun,“ řekl Hejtman. Nebude-li právní kvalifikace změněna, projedná přestupek radnice v Lipníku nad Bečvou.

Hensl popřel, že by Modlitbou pro Martu narušovali setkání prezidenta s veřejností. „Byli jsme skupinka protestujících s červenými kartami, pustili jsme hudbu, kterou jsme na nás chtěli upozornit, ale že bychom tím shromáždění narušili, pocit nemám. Narušení mítinku bych si představoval jinak. Nechci se chovat protizákonně,“ řekl Jaroslav Hensl.

Zadržený muž: Policie vyslala zbytečné „komando“

Protest se odehrával v prvním patře jednoho z domů na náměstí, odkud protestující pouštěli hudbu. Další demonstranti stáli i na náměstí. Policisté demonstranty v budově před setkáním legitimovali a upozornili, že nesmějí vystrkovat z oken transparenty a musí mít v místnosti rozsvíceno, což prý splnili.

Ke konci písně ale podle Hensla přiběhlo do propůjčené místnosti asi osm černě oblečených mužů s kamerou a nařídili mu, ať hudbu okamžitě vypne. „Díval jsem se směrem na náměstí a v tu chvíli přiběhlo zezadu osm černooděnců, vrazili mi do obličeje kameru a řvali: okamžitě to vypněte. Když jsem to vypnul, jeden z nich se představil jako zástupce od policie a oznámil mi, že jsem zadržen,“ popsal Hensl.

Pak jej odvezli na služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny. „Můj pocit je, že použili hrozně moc lidských zdrojů na přerušení protestu, který nebyl tak významný, aby na to použili takové komando. Byla to demonstrace síly, vypadal jsem jako nebezpečný zločinec,“ dodal Hensl. 

Iniciátoři akce: Šlo o kultivovaný protest

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala Simona Hradílková, dcera bývalého disidenta a polistopadového ministra vnitra Tomáše Hradílka, který na protest proti Zemanově opětovné kandidatuře drží devátý den hladovku. „Nějací lidé odvezli našeho kamaráda, ti lidé nebyli označeni jako policie, připadalo mi to natolik závažné, že jsem chtěla, aby to policie prověřila. Nevěděli jsme, kam ho odvezli. Ten člověk se ničeho nedopustil,“ řekla Hradílková.

Iniciátoři protestu trvají na tom, že šlo o kultivovaný protest, z následků jsou rozčarovaní. „Nevěděli jsme, co se děje, kde je náš kamarád a jak se dostali do soukromých prostor, které jsme měli půjčené od majitele restaurace,“ řekla iniciátorka protestu Marie Šuláková.

Policie: Byl to zákonný postup

Vstup policie do soukromých prostor v domě v Lipníku, odkud pouštěli protestující lidé na náměstí hudbu, byl podle policie zákonný. „Muž byl policisty opakovaně vyzván, aby zanechal svého protiprávního jednání,“ upozornil policejní mluvčí Hejtman.

Policisté tvrdí, že se do místnosti nedostali násilně, dveře prý byly dokořán. „Vstoupili tam na základě zákona o policii. Využili oprávnění vstupu do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek. Nicméně ten prostor byl otevřený a přístupný, nebyl nijak zajištěný a dveře byly dokořán. Nedošlo tam k násilnému vniknutí,“ uvedl krajský policejní mluvčí.

Policie se odkazuje na paragraf 40 zákona o policii. K takovému vstupu je policista oprávněn jen tehdy, „jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti,“ upozornila ČTK  na znění zákona.

Chovanec žádá prošetření

K případu se již vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten nyní žádá jeho řádné prošetření.  „Požádal jsem Policejní prezidium o prověření zásahu v Lipníku nad Bečvou. Informace dostupné z médií otevírají naprosto oprávněné otázky. Policie na ně musí jasně odpovědět!“ apeloval dnes Chovanec.

Policie však svůj postup obhajuje. „Nebylo to na podnět. Policisté jsou povinni zakročit, když došlo k protiprávnímu jednání. Rušilo to shromáždění, které bylo řádně ohlášeno,“ podotkl mluvčí Hejtman. „Bude se to prověřovat. Je to nyní na obvodním oddělení Lipníku nad Bečvou. S největší pravděpodobností, pokud to zůstane na přestupku, se to postoupí na správní oddělení do Lipníku,“ doplnil mluvčí.

Na sociálních sítích se také objevila informace o tom, že policisté si organizátory protestu natáčeli po zadržení zvukaře přes okno restaurace, kde seděli. Podle policie je natáčení dění obvyklé. „Policie může používat kamerové záznamy, které využívá v případě důkazního prostředků, když se řeší nějaké protiprávní jednání. Neprezentuje se to nikde na veřejnosti, je to jako důkazní prostředek pro rozhodnutí orgánu,“ dodal Hejtman.

Ovčáček: Narušení průběhu shromáždění

Mítink na náměstí v Lipníku nad Bečvou byl prvním veřejným shromážděním prezidenta Zemana s obyvateli během návštěvy Olomouckého kraje. Během čtvrtka se Zeman již sešel s Mohelnice, v pátek se setká s místními v kulturním domě ve Vápenné na Jesenicku.

Na dění v Lipníku přitom reagoval i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Zákon o právu shromaždovacím: účastníci se mají zdržet všeho, co by narušilo řádný a pokojný průběh shromáždění. Podpis: Václav Havel,“ upozornil na Twitteru. A reagoval poté i na Chovancovu žádost o přestření: „Souručenství Bakalových médií, TOP 09 a ministra M. Chovance věnujeme dárek. Záznam OVTV z Lipníku nad Bečvou.“

Kalousek: Příště pusťte ruskou hymnu

Do TOP 09 se Ovčáček opřel i proto, že se k policejnímu zákroku vyjádřili na Twitteru nejen předseda ODS Petr Fiala, ale i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a jeho možný nástupce, nyní již také člen Topky Jiří Pospíšil, exministr spravedlnosti a toho času český europoslanec.

Republiku si rozvracet nedáme, že ano... Hlasitá hudba, zajištění narušitelů - není to omylem zveřejněná zpráva z roku 1977?“ ptá se Fiala. Použil při tom heslo, kterým komunističtí funkcionáři v lednu 1977 reagovali na vydání Charty 77. Také Pospíšil zákrok považuje za návrat před rok 1989. „Kolikrát jste zažili, že soused pouštěl nahlas hudbu? A kolikrát se stalo, že ho policie zatkla? Exces? Nebo návrat před 89?" napsal na Twitteru. Kalousek pro změnu navrhl přistoupit ke komparativnímu pokusu. „Navrhuji příště pustit nahlas ruskou a čínskou hymnu. Uvidíme, co na to policie,“ vyzval.

malenabald ( 14. listopadu 2017 16:48 )

Hensk skabý duchem. Nic netušil,. nevěděl, nikoho nerušil....I.diot.

hejhej ( 10. listopadu 2017 20:05 )

socan68: Ty jsi ubožák. Snažíš se svými vyblitky dělat s pana prezidenta opilce, ale on na rozdíl od Tebe a pousta politiků dokáže hovořit věcně, bez papírku, je sečtělý a hlavně si pamatuje. Což opilci zpravidla nedokáži.

hejhej ( 10. listopadu 2017 08:37 )

Červené karty, hudba, chování primitivních buranů.

jana1313 ( 10. listopadu 2017 06:56 )

Nepros, nelžu. Prd víš.

jana1313 ( 9. listopadu 2017 17:55 )

Ne že nemáš čas. Z ústavu tě nechtěj pustit, proto ho taky pořád zmiňuješ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa