Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Středočeský kraj pronajal nový hotel za 17 tisíc měsíčně. Makléř: Mohl stát 150 tisíc

Jaroslava Pokorná Jermanová
Jaroslava Pokorná Jermanová  (Autor: Ladislav Křivan / Blesk)
Autor: ČTK, bru - 
6. listopadu 2017
09:35

Středočeský kraj pronajal nový hotel ve sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá soukromé společnosti Autosport Promotion za 17 000 korun měsíčně. Podle odhadu realitního makléře by se nájemné mělo pohybovat v rozmezí 80 až 150 tisíc korun měsíčně. Podle hejtmanství ale ve výběrovém řízení nikdo jiný o pronájem hotelu zájem neměl. Na svém webu o tom informuje iRozhlas.

Nájemní smlouva na dobu neurčitou se soukromou firmou byla podepsána loni v červenci. Společnost se zavázala, že do hotelu investuje 1,8 milionu korun a složí jistinu 150 000, i tak je ale podle iRozhlasu suma, za jakou moderní zařízení pronajala ještě dosluhující krajská vláda hejtmana Miloše Petery z ČSSD, řádově nižší, než je v podobných případech běžné. V případě nejnižšího odhadu tržní ceny nájemného, který serveru poskytl makléř, tak firma pronájem hotelu získala za pětinu obvyklé ceny.

Kraj zároveň u firmy objednal údržbu zeleně a objektů v areálu Vrchbělá, součástí je i odstraňování sněhu, elektrikářské, zámečnické, zednické a instalatérské práce nebo čištění ploch od odpadků. Za to společnost od kraje dostane 2,4 milionu korun.

Krajský úřad musel vybírat provozovatele hotelu nadvakrát. „Při druhém pokusu byla snížena předpokládaná minimální hodnota nájmu. Současně se uchazeč musel zavázat, že do předmětu nájmu bude investovat v minimální hodnotě 1,8 milionu korun. Oznámení o veřejné zakázce jsme zveřejnili v denním tisku. Přihlásila se pouze společnost Autosport Promotion. Na základě toho Rada Středočeského kraje schválila výběr uchazeče a schválila uzavření nájemní smlouvy,“ řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

Za vybudování areálu Středočeský kraj zaplatil 272 milionů korun, z toho 75 milionů korun pokryla evropská dotace. Výstavba začala v roce 2012, hotovo mělo být v roce 2013, práce se ale protáhly a areál byl zkolaudován na jaře 2016. Důvodem zpoždění byly například problémy s projektem hotelu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdeno51 ( 6. listopadu 2017 10:28 )

Predstavte si, že mám české občianstvo, ktoré mi to dovoľuje. A keby aj nie, tak sa môžem vyjadovať k čomu chcem.

la.ma ( 6. listopadu 2017 10:18 )

prečo sa o český hotel zajímá jakýsi čobol? Žeby zámer?

Zdeno51 ( 6. listopadu 2017 10:12 )

Prečo je u tohoto článku fotografia pani Jermanovej, ak sa to stalo za vlády hejtmana Petery. Žeby zámer?

Zobrazit celou diskusi