Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Eva (43) onemocněla cukrovkou: Mohl za to těžký rozvod

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
31. října 2017
05:10

Eva nikdy neměla v rodině cukrovku, jednoho dne ji ale odvezli do nemocnice kvůli podezření na zauzlování střev. A zjistili kritické hodnoty cukru v krvi. Žena přičítá vznik diabetu stresu po těžkém rozvodu. Před dvěma lety navíc prodělala infarkt. To bohužel není zase tak překvapivé. Diabetici v porovnání s ostatními prodělají infarkt 3x častěji a 4x častěji mrtvici. Pomůže paní Evě a dalším nemocným nový lék?

Paní Eva si prošla těžkým rozvodem, kdy zůstala sama na výchovu syna a navíc jí po manželovi zůstaly dluhy. 

Když už si myslela, že to největší peklo skončilo, při přijímání do nemocnice, kdy měli lékaři podezření na zauzlování střev, zjistili, že má hodnotu cukru v krvi 21! Normální hodnota je však 6.

„Myslela jsem, že je konec světa,“ svěřila se Eva Blesk.cz. Do té doby nikdo z rodiny cukrovku neměl. Navíc podle lékařů si v sobě neléčenou cukrovku nosila 4 roky.

A pak přišla další rána. Eva prodělala infarkt. Jak k tomu došlo? Podívejte se na Evinu zpověď! 

Video  Eva (43) onemocněla cukrovkou po těžkém rozvodu.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Diabetici umírají dříve

„V České republice je v současné době téměř devět procent dospělé populace s diabetes. Je to ale pouze diabetes diagnostikovaný, přičemž další dvě až tři procenta mají cukrovku, která ještě není diagnostikovaná, protože nemá tak výrazné příznaky, aby pacienta přivedla k lékaři,“ řekl Blesk.cz doktor Martin Haluzík z Endokrinologického ústavu a IKEM.

Zároveň upozornil, že cukrovka zvyšuje pravděpodobnost onemocnění srdce a cév. Diabetici v porovnání s jinými lidmi umírají o 6 až 7 let dříve, příčinou bývá infarkt nebo mrtvice.

Pomohou nové léky?

Moderní léčba diabetu se dnes už nezaměřuje pouze na kompenzaci samotné nemoci. Jejím cílem je pozitivně ovlivnit i další rizika, která diabetikům hrozí. U léčby založené na GLP-1 agonistech studie prokázala významné snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. Pacientům tento lék pomáhá snížit hmotnost, snižuje chuť k jídlu a zároveň snižuje úmrtnost.

A jak se cukrovce bránit? Vyhýbejte se přejídání a také stresu. Rozhodně nepodceňujte preventivní prohlídky u lékaře.