Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr (34) se bál o život, tak raději zhubl 53 kg. Obezita v Česku plíživě zabíjí

Autor: Zuzana Zelenková - 
30. října 2017
06:02

Civilizační nemoci jsou hlavní příčinou úmrtí v Česku. Navíc si za ně můžeme tak trochu sami. Svoji daň si totiž vybírá pohodlný způsob života, který se už léta soustřeďuje do měst. Ohrožuje nás diabetes, mrtvice, nebo rakovina střev. Experti prozradili, co máme dělat, abyhcom se těžkým chorobám vyhnulil. 

Podle lékařů to poměrně trvá, než se některá z civilizačních chorob projeví. Můžeme si ji „pěstovat“ klidně i deset patnáct let, příznaky se projevují, ale většinou jim neklademe větší váhu. A proč jsou tato onemocnění považována za civilizační? Může za ně život v blahobytu, tedy tučná strava, alkohol, cigarety a minimum pohybu.

„Budu pouze opakovat to, co už řekli přede mnou jiní a co všichni víme. Zdravá strava, sport a čistá hlava je jediné možné řešení. Jednoduché, a přitom pro tolik lidí nedosažitelné. Nic nového nevymyslíte, tohle jediné funguje,“ řekl výživový poradce Filip Šrubař.

Namísto zdravého životního stylu se lidé často snaží hledat snadná a rychlá řešení svých problémů, podle výživového poradce ale žádné zkratky neexistují. „Lidé neustále touží po nějakém zázraku, který je rychle uzdraví nebo zeštíhlí. Raději si nechají podvázat žaludek, než aby se zvedli z gauče a byli aktivní. Potom si huntují tělo chemikáliemi a léky, které by nepotřebovali, kdyby žili zdravě,“ dodal Šrubař.

Choroby, které řadíme mezi civilizační:

• diabetes mellitus
• cévní mozková příhoda
• ateroskleróza
• infarkt myokardu
• obezita
• rakovina
• deprese
• osteoporóza

Zabiják obezita

V Česku je víc než 50 procent populace obézní, v případě mužů je to až 60 procent. A právě obezita stojí za většinou civilizačních chorob. Dokonce i depresí se můžeme zbavit, když změníme životní styl, začneme chytře jíst a pravidelně se hýbat.

Petr (34) z Mostu takhle zhubl neuvěřitelných 53 kilo. „Loni jsem vážil 155 kilo. Teď jsem skoro na stovce a za každou cenu ji chci pokořit. Před svatbou jsem měl kolem 80 a chci je zpátky,“ svěřil se pro Blesk.cz Petr.

Jeho hubnutí nastartovaly zdravotní problémy. „Měl jsem vysoký tlak a cholesterol. Lékaři mi předpovídali infarkt nebo mrtvici. Tak mě to vyděsilo, že jsem upravil jídelníček, necpu se sladkým ani tučným jídlem, denně hodinu věnuju sportu,“ dodal Petr. Jeho rodina proměnu uvítala. Hlavně pak Petrova pětiletá dcera, která je šťastná, že má tatínek víc energie na to, aby si s ní mohl hrát.

Jaké jsou příznaky mrtvice

Petr nad svou nadváhou dlouho mával rukou a říkal, že nějak bude. Vysoký tlak a cholesterol mohly být jen začátek něčeho mnohem horšího. „Na obezitu jako takovou se sice neumírá přímo, ale zvyšuje riziko většiny nemocí, které nás zabíjejí. Obezita a nadváha zvyšují množství krevního cukru i cholesterolu v krvi, což vede k rozšíření prediabetu i diabetu druhého typu, ale také kardiovaskulárních nemocí i nádorových onemocnění, zejména nádorů střev a konečníku. To jsou nemoci, v důsledku kterých umírají Češi nejvíce a mnohdy předčasně,“ vysvětlil lékař Tomáš Sláma.

V souvislosti s civilizačními chorobami si v neděli připomeneme mezinárodní den mrtvice. I ona má plíživé příznaky a „pěstujeme“ si ji dlouho. Tahle nemoc zabije v České republice ročně 30 tisíc lidí. Přitom i mrtvice se hlásí dopředu. Příznakem je například snížená možnost mimiky v obličeji, snížená hybnost a brnění končetin nebo zhoršení řeči. V takovém případě by pacient neměl váhat a ihned vyrazit k lékaři.

Takzvaně malé mrtvice mohou být velmi nenápadné, člověk může cítit jen mravenčení v rukách nebo hůře vidět. Podle nutričního terapeuta je tedy potřeba přidat do jídelníčku vlákninu, ubrat tuky, cukry, průmyslové výrobky a přidat dostatek pohybu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi