Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčičce (4) se potřetí vrátila rakovina. Lékaře nejdřív oklamaly příznaky

Autor: Zuzana Zelenková - 
27. října 2017
05:10

Ještě jí nebylo ani pět, ale už potřetí bojuje s rakovinou. Tairu (4) v boji proti zákeřné nemoci provází maminka Jana (33). Rakovina poprvé udeřila, když bylo holčičce rok a půl. Prvotní příznaky lékaři považovali za přehřátí, Jana si však vymínila magnetickou rezonanci. A tím začal boj o život, který bohužel stále pokračuje. Rodina však doufá, že se brzo uzdraví a nemoc dá Taiře pokoj.

Po sérii vyšetření odborníci Taiře zjistili nádor v hlavě. „Lékaři mysleli, že je to přehřátí, potom přišli s tím, že jde o nehybnost střev. Ukázala nám to až magnetická rezonance, po které následovala operace, která dopadla dobře,“ uvedla Jana Phillip, matka Tairy.

Po operaci bylo nutné ozáření, a tak se dostali do Protonového centra. Holčička tu byla nejmladším pacientem. „Děti do tří let se obvykle neozařují, naše nemoc však ozáření vyžadovala,“ zmínila Jana.

Léčbu Taira zvládla dobře, po 14 měsících ale začala mít problémy znovu. Kontrolní magnetická rezonance opět odhalila nádor. „Následovala druhá operace, druhé záření, opět v Protonovém centru, a pak uplynulo 12 měsíců a v podstatě v tom lítáme znovu. Jsme po třech nádorech, po šedesáti zářeních, dva roky chemoterapie a už máme druhý typ chemoterapie,“ uvedla těžce zkoušená Jana pro Blesk.cz.

Problémy s chůzí a sbírka veřejnosti

„Vlivem absolvované náročné léčby je Taiřin stav komplikovaný. Musí užívat kortikoidy, spíš nechodí, než chodí, ujde tak 50 metrů, motá se u toho, padá,“ popsala Jana.

Rodině kromě Protonového centra pomáhá také nadační fond Šance onkoláčkům. Poskytl rodině nejrůznější dezinfekční prostředky, speciální plenky, papírové kapesníky nebo vlhčené ubrousky. Poslední materiální sbírku uspořádal i Jan Richter z Měšic. Ten se o rodině dočetl na internetu.

„Je to zákeřná nemoc. Bohužel si vybrala takto malou holčičku a my jí můžeme pomoci alespoň materiální sbírkou. Sbírkou plen, zdravotních pomůcek, desinfekcí, nákupem nových hraček a podobně. I touto maličkostí vykouzlíme úsměv na tváři a rodině ušetříme nemalé finance, které mohou investovat do léčby,“ uvedl Richter pro Blesk.cz. V předešlé sbírce se mu podařilo vybrat deset tisíc korun na potřebné pomůcky.

Kdy se ozařují malé děti?

„Léčba dětských pacientů s nádory mozku je náročná a přináší množství nežádoucích účinků, což platí zejména pro ozařování. V případě velmi malých dětí se proto užívá jen tam, kde je to zcela nezbytné, což byl i případ Tairy,“ uvedla Barbora Ondrová, radiační onkoložka Protonového centra.

Onkolog musí pracovat i s rodiči, ty si pozve na úvodní konzultaci, která trvá přibližně hodinu. „Rodiče jsou seznámeni s průběhem ozařování, jeho přínosem, ale také s nežádoucími účinky, což je běžný postup při plánování jakékoliv léčby,“ popsala Ondrová.

Léčbu mohou podstoupit všechny děti, které ji potřebují. Zpravidla se ale ozařují až pacienti starší tří let. Každé dítě má potom vlastní plán léčby, který určuje jeho onkolog.

Monikay ( 27. října 2017 10:33 )

Taková krásná rodinka....

ho.no ( 27. října 2017 08:59 )

chudinka malinká ..ráda bych přispěla,není sbírka?

balcarova3 ( 27. října 2017 08:16 )

v hlavě to nemáte v pořádku Vy když napíšete pod článek o nemocném dítěti takovou stupiditu....

Zobrazit celou diskusi