Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čeští kynologové mají zarazit pašeráky heroinu do Evropy. Drogy hledá i voříšek

Autor: Martin Valeš - 
2. listopadu 2017
06:40

Vynikající jméno mají ve světě služební psi vychovaní v Česku. Naši kynologové jsou vyhledávanými učiteli a z Generálního ředitelství cel jim velí kapitán Tomáš Krutina (47). Teď například začínají školit gruzínské kolegy v rámci projektu České rozvojové agentury.

Čeští kynologové mají dobré renomé, liší se tu přístup od jiných zemí?

Metody máme hodně podobné. Před dvěma lety jsem cvičil pod Frontexem (Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž, pozn. red.) a techniky výcviku, které jsem u české celní správy zaváděl v roce 2013, tam dělali v podstatě stejnou cestou. Což mě utvrdilo, že to děláme dobře.

O jakých novinkách mluvíte?

Dříve se tu cvičili psi na aktivní značení. Když něco najde, začne se po tom aktivně dobývat, kouše, škrábe, štěká. Psa jsme tam vždy nějak vzrušili. Jenže vzruch přinášel docela vysokou chybovost, je těžké se takto koncentrovat. Předloni jsme tu kompletně přešli na pasivní označení cílového pachu: pes u něj zůstane pasivně stát, ležet, ideálně úplně zamrzne. Psovod tak jasně vidí, kde má provést kontrolu.

Takže mu stačí prohlédnout jen jeden dva kufry…

Pes přesně označí jeden kufr. Dokonce na poště umí vybrat správnou obálku. Napřed se zkoumají celé pytle, a pokud pes má o nějaký z nich zájem, vyndají se balíky obálek a pak pes najde i konkrétní obálku.

Kolik toho vlastně pes zvládne prohlédnout?

Kdybychom třeba měli kvalitně prohledat všechna zavazadla v autobuse, padesát osmdesát kusů, tak je v sedmi lidech budeme probírat celý den. Pes zvládne takový objem sám za dvacet minut.

Kolik psovodů a psů máte?

Obecně v každém kraji máme minimálně jednoho psovoda, většinou se dvěma psy dvou kategorií: na vyhledávání drog a na tabák. Podle situace se rozhodnou, kterého zrovna do akce vezmou. Zvláštní případ je letiště Ruzyně čili schengenská hranice, tam je dohled posílen hned osmi psovody. Ti dělají ve větším zápřahu a mají práci vlastně pořád, takže nemají dva psy. A je tam i víc specialistů – i psi na bankovky či na ohrožené živočichy. Celkem má celní správa 69 psů a 36 psovodů.

Video  Čeští kynologové v Gruzii.  - Česká rozvojová agentura
Video se připravuje ...

Jaké rasy se hlavně používají? Co má která za výhody a slabiny?

Rasy moc neřešíme, i když převládají služební plemena jako německý či belgický ovčák. Ovšem nebráníme se, pokud nám někdo předvede psa třeba loveckého plemene, máme i tři nebo čtyři křížence. Nedávno sloužil i pes z útulku – předvedli nám zajímavého psa, tak jsme si ho vzali. Vše se odvíjí od vlastností a zdraví toho zvířete.

Kterak psy k výcviku sháníte?

Nakupujeme je z civilu, lidé nám je nabízejí. Přezkoušíme jejich mentální vlastnosti – lovecké chování, jak dokážou zvládat různá prostředí, jak jiné psy, zda rádi spolupracují s člověkem, aby se něčeho nebáli…

Je to podobné s policejními psy?

Policie jde cestou vlastní chovné stanice, ale my psů tolik nepotřebujeme, ročně jich obměníme asi deset.

A štěňata vašich psů?

To jsme v jednu dobu zvažovali, poněvadž Česká republika je v současnosti takový velký bazar se psy. Celý svět sem jezdí nakupovat, a tak ceny letí nahoru. Ale zatím jsme to dělat nemuseli.

Jak dlouho obvykle pes slouží?

Snažíme se ho získat v jednom roce. A předpis stanovuje hranici osm let, to už se psovod pomalu začíná poohlížet po novém. Ale to je nejnižší hranice. Pokud pes prochází zdravotně a mentálně a je schopný skládat zkoušky, může sloužit do deseti let, já měl dokonce psa sloužícího do čtrnácti.

Co to bylo zač?

To byl můj nejlepší pes, černý střední pudl jménem Andy. S ním jsem dokázal vyhrávat velké soutěže, ale i velké záchyty v praxi. Velice dobře se mi s ním pracovalo, bydlel se mnou v bytě, spal se mnou v posteli. Ještě ve dvanácti letech dovedl vyhrát dvě mistrovství republiky, což je na ten věk úžasné.

Jak dlouho se pes cvičí?

Obecně patnáct týdnů. A pak se ještě dál doškoluje.

Že pes musí být závislý na těch drogách, které má hledat, je mýtus?

Já jsem psovodem od roku 1994, ale ani v předešlých letech se to nedělalo, nevím, kde se to vzalo. Ani nevěřím, že by to fungovalo. Jednak by to pes nepochopil. Využíváme jeho čich a také lovecké chování, snaží se získat kořist, tedy balonek, co dostane jako odměnu. Navíc dnes poznávají osm typů drog, to by ani nepřežil! Ostatně psy specializované na hledání dalších věcí také nekrmíme bankovkami, dětmi nebo výbušninami…

Ale mýtus je to dost zažitý…

Ano. Vezli jsme k veterináři jednoho psa se zástavou srdce, pan doktor sám nám řekl: To máte z toho, jak mu dáváte ty drogy!

Umí se celnický pes i ubránit, když se pašerák nevzdává?

K obraně je necvičíme. Touto cestou jdou kolegové v Německu, ale myslím, že od toho také ustoupí, probírali jsme to s nimi. Je to velice rušivý vliv. Pokud vás pes má bránit, musí velice sledovat okolí, není to pak plnohodnotný pachový specialista.

Na Dnech NATO jste ale psy-obranáře prezentovali, ne?

Pár jich cvičíme na obranu v košíku. Nekousnou, jen udeří do obličeje. Není to tak drsné, jako kdyby vás pokousal, ale také nic příjemného – asi jako kdyby vám boxer Kličko dal do brady. V současnosti jich máme asi šest. Zatím střeží sklady Celní správy, aby se neukradlo zabavené zboží.

Nyní začínáte cvičit kolegy z Gruzie, liší se to v něčem? Jaká jsou tamní specifika?

Gruzie je tranzitní země poblíž rizikových oblastí jako Afghánistán, Irák, Írán… Prochází tudy spousta heroinu. Mají klidně i tunové záchyty, zatímco u nás to jsou maximálně desítky kilogramů. Výpomoc Gruzii je přínosná pro celou Evropu.

Kde všude tam psy nasadí?

Pozemní přechody, hodně v horách… Jejich celní správa už modernizovala systém, mají rentgeny a další kontrolní mechanismy, ale zatím jim chybí psi.

Bude to jiná práce, než na jakou jste zvyklí?

Tak je to jiná země, všichni jsou věřící… A jinak tam berou psy. U nás má málem každý nějakého pejska, spousta chovných stanic, lidé se psy chodí na cvičáky. Tam se spíš toulají po ulici a lidé k nim nemají tak dobrý vztah. To také bude potřeba vybudovat.

Ale zase se jich pašeráci budou víc bát, ne?

Asi taky. V první fázi, jakmile je nasadí, očekáváme vysokou úspěšnost. Ale samozřejmě se pak pašeráci vždy naučí pracovat i s takovou překážkou. Každopádně se jim ztíží situace, třeba se i Gruzii začnou vyhýbat. Stejné to bylo u nás, když jsme zařadili první psy cvičené na bankovky.

Komisař Rex je jen show...

Asi každý zná seriál Komisař Rex, kde je hlavním hrdinou geniální vlčák. Lze ale takhle vycvičit psa i ve skutečnosti? „To je jen show, tam se stříhá... Každopádně smekám před cvičitelem, který toho psa takhle připravil, ale v reálu takhle psi nepracují a nepřemýšlí. Co tam se předvádí, takovou inteligenci psi samozřejmě nemají, ačkoli ji podle mého mají hodně vysokou,“ říká Krutina.

VIDEO: Malému autistovi pomáhá místo prášků pes

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi