Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Českého psa cvičeného na drogy zabil v Peru žal: Karo vystopoval kokain i v palicích česneku

Autor: dce - 
15. srpna 2017
16:23

Severočeské město Heřmanice znají v Peru všichni policisté a zejména celníci. Na letišti v hlavním městě totiž pracoval speciální protidrogový pes, kterého vycvičili právě v kynologickém centru v Heřmanicích. Karo zde odváděl skvělou práci od konce roku 2012, bohužel loni v srpnu zahynul. Na vině byla bakteriální infekce a patrně také žal, když ho na čas opustil jeho psovod.

Právě Peru je jednou ze zemí, kde doslova bují obchod s drogami. A tak právě na letišti v Limě můžete potkat celkem běžně celníky se speciálně vycvičenými psy. Drogy a zejména kokain dokážou najít s absolutní přesností.

Jejich nejlepším psem byl černý německý ovčák Karo pocházející z České republiky. „Karo byl „vychován“ v prestižním výcvikovém centru v severočeských Heřmanicích a darován Peru v roce 2012 v rámci malého lokálního projektu,“ stojí na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

V přístavech a na letišti v Limě odhalil přes 300 kilogramů narkotik. Jeho největším úspěchem byl nález kokainu na skutečně neočekávaném místě. „Označil kontejner, který byl plný česneku. Nikomu se nechtělo česnek vykládat, ale psovod trval na tom, že psovi věří. Nakonec celníci kontejner vyložili a uprostřed objevili osm palet, ve kterých byl sice česnek, ale stroužky byly vyloupány a místo nich tam byl kokain.“

Karo ovšem loni v srpnu náhle zemřel. Dlouhou dobu se nevěděla přesná příčina a mnozí se obávali, že zvíře otrávil někdo, komu Karo ležel v žaludku. „Neměl žádné příznaky. Když jsme ale dělali pitvu, vypadalo to, že mu v útrobách vybuchla bomba. Ukázalo se, že to způsobila nákaza vcelku běžnou bakterií Clostridium,“ řekl týdeníku Respekt zvěrolékař Danny Ciudad zodpovědný za zdraví třiceti drogových psů.

„Ale spíše se dá říci, že zemřel na smutek. Jeho psovod, se kterým měl velmi těsné pouto, odjel na dvouměsíční školení do zahraničí. Kara jeho nepřítomnost nejspíše tak vystresovala, že to snížilo obranyschopnost jeho organismu.“

Spolupráci mezi českými a peruánskými kynology toto neštěstí ale nepřerušilo. Podle celníků z Peru je česká kynologická škola mnohem lepší než ta americká a psy i jejich dvounohé páníčky budou dál vzdělávat v Heřmanicích.

pavel215_klafunda ( 15. srpna 2017 19:10 )

Patrně se ti pomotaly souvislosti, Emane.

pomoooc-hori ( 15. srpna 2017 19:05 )

Řekni śi tý bábě, co s tebou dřepí na vrátnici, kašpare.

pavel215_klafunda ( 15. srpna 2017 18:55 )

Vykuř mi cara!

pomoooc-hori ( 15. srpna 2017 18:47 )

Udělej si gulášek z kýty, kašpare. Nezapomeň na vegetu.

pavel215_klafunda ( 15. srpna 2017 18:39 )

Zítra napíšou recept na guláš.

Zobrazit celou diskusi