Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři chystají další protest. Specialisté se před ním opřeli do ministra

Autor: mah, ČTK - 
16. října 2017
20:30

Ordinacemi části českých lékařů cloumají emoce. Praktičtí lékaři pro děti i dospělé, zubaři i ambulantní specialisté shodně upozorňují na krizi, do které se propadá české zdravotnictví. Lékařům vadí, že ministerstvo neměří všem stejným metrem. Zatímco nemocnicím přidává peníze, lékařům, kteří mají vlastní ordinace a ambulance, zvyšuje pouze byrokracii. Po protestech ale přišla i první silná slova, Ludvík ale kritiku odmítl jako nesmyslnou.

„Rada má za to, že současný ministr zdravotnictví nezvládl konflikt zájmů, ve kterém nyní je,“ uvedl předseda Sdružení ambulantních specialistů České republiky (SAS ČR) Zorjan Jojko. Sdružení vysvětluje, že se podle něj ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chová více jako ředitel nemocnice než zodpovědný ministr.

„Na tento nesmysl v rovině osobního útoku nemám žádnou potřebu reagovat,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz ministr Ludvík. Slovní výpad SAS ČR přišel v době, kdy za sebou jeho ministerstvo má už několik kol vyjednávání jak s ambulantními specialisty, tak s praktickými lékaři.

Ambulantním lékařům vadí především to, že nemocnicím by se měly výrazně zvýšit úhrady o více než 12 procent proti roku 2016. Jeho důvodem je přidávání nemocničním sestrám a lékařům o deset procent. „Náklady na mzdy a platy v nemocnicích jsou jen částí celkových výdajů na provoz,“ dodal za Radu SAS ČR Jojko.

Proti zvyšování platů Jojko prý nic nemá. Na přilepšení lékařům a sestrám v nemocnicích by ale stačilo jen pět procent navíc, tvrdí. „Považujeme tedy za nesporné, že tento argument je zástupný,“ zmínil Jojko.

Ministerstvo pro ambulance nemá peníze

Ministerstvo již dříve uvedlo, že na zvýšení plateb nemá peníze. Řekla to ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Helena Rögnerová.

Podle ní je nejpalčivějším problémem zdravotnictví odchod personálu z nemocnic. Právě proto, aby si personál udržely, mají prioritu nemocnice. To je podle Rögnerové důvodem, proč ministerstvo nemá peníze na navyšování plateb v ostatních segmentech.

„My si ale myslíme, že podmínky nejsou tak špatné. Praktičtí lékaři mají platby z kapitace bez ohledu na to, kolik lidí jim chodí. Pokud jim roste počet pacientů, mají přirozený růst,“ dodala tehdy Rögnerová.

Lékaři plánují další protest

Ambulantní specialisté kvůli postupu ministerstva plánují na středu protest, při kterém chtějí na celý den uzavřít ordinace. Kromě financování jim vadí i zvyšující se byrokratická zátěž. Tvrdí, že úhradová vyhláška na příští rok je štědrá k nemocnicím, ale peníze, které by měly zamířit do soukromých ambulancí, se sníží.

K rozdílnému navyšování úhrad přitom podle ambulantních specialistů není důvod. „Náplň práce nemocniční i mimonemocniční ambulance je ve standardní denní době stejná,“ prohlásil ve stanovisku SAS ČR Jojko.

„Neexistuje žádný logický důvod, proč by naše ambulance měly mít za stejnou práci menší příjmy než ambulance nemocnic, kterým MZ navrhuje na rok 2018 navýšení o 12,4 procenta proti roku 2016, zatímco nám jen 1,5 procenta, což znamená jednoprocentní pokles proti roku 2017,“ vysvětlil Jojko.

Protesty navíc mohou pokračovat i po volbách. „Nebude-li vítěz voleb rychle deklarovat vstřícnost v těchto tématech a bude-li se stejně, jak to činí současné vedení MZ, stavět negativně k potřebám ambulantní části zdravotní péče, budeme nuceni v protestech pokračovat,“ upozornil odborník.

Lékaři v říjnu pohřbili ambulantní péči

Jeden protest má české zdravotnictví už za sebou. Lékaři protestovali už na začátku října, tehdy pouze černou páskou na rukávech. Část z nich se také vypravila do Žleb na Kutnohorsku, kde symbolicky pohřbili zavírající ordinaci praktického lékaře. Hlavním důvodem protestů byla právě narůstající administrativa. Zejména praktikům vadí povinné zavádění e-receptů.

Mnoho lékařů už dnes totiž přesluhuje. Mezi ambulantními specialisty jde přitom o více než třetinu. Ukázal to už dříve interní průzkum SAS ČR. Jeho předseda Zorjan Jojko zároveň upozornil, že do roku 2020 by v Česku mohlo chybět až 800 ambulantních specialistů.

Předseda Společnosti všeobecného lékařství Petr Šonka již dříve upozornil na to, že podle jejich odhadů by mohlo v lednu, kdy začne platit povinnost vydávat e-recepty, skončit asi sto praktických lékařů. „To se nemusí zdát moc, ale uvědomte si, že pokud každý z nich registruje cca 2000 pacientů, tak má 200 tisíc lidí problém sehnat praktika. Potíž je v tom, že hodlají skončit kolegové v méně atraktivních regionech, kde je nemá kdo nahradit,“ varoval tehdy lékař.

Video  Boj politiků o svobodu pacientů: Co vám lékař nesmí nadiktovat?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

agfor ( 17. října 2017 12:32 )

Zrušte zbytečné zdravotní pojišťovny a peněz bude dost pro všechny nenažraný doktory.

Zobrazit celou diskusi