Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyhořelý kostelík v Gutech překvapil archeology: Základy ukrývají desítky hrobů! Jsou staré i více než 500 let

Autor: red - 
12. října 2017
21:36

Do podzemí vyhořelého kostela v Gutech pronikají archeologové. V jeho podloží se už podařilo nalézt zbytky keramiky, zpráchnivělé kosti i pozůstatky letitých rakví.

Odborníci zkoumají základy kostelíka. Postupně odkrývají hroby z různých období. Jsou v několika vrstvách nad sebou, některé mají být staré i přes 500 let. „Jeden leží vedle druhého. Pohřbívání tu bylo velmi intenzivní,“ řekl Blesku vedoucí průzkumu Marek Kiecoň.

Posbírat se podařilo během průzkumu už jen tlející ostatky, zbytky rakví, hřeby a kování, jimiž byly opatřeny. „Dříve se pohřbívalo v posvátné půdě okolo kostelů. Všechny hroby jsou anonymní, čí jsou, už asi nikdo nezjistí,“ míní archeolog. Sondami nyní tým z Ostravy zjišťuje, co vše se skrývá pod betonovou krustou, která tvořila podlahu kostela zřejmě od 2. poloviny 20. století.

„Jde nám především o to, abychom zjistili, jak vypadala tato památka před novodobými úpravami. Hledáme původní konstrukce, které mají sloužit pro repliku kostela. Dokumentace existuje, je ale nutné zpřesnit informace o podzemí,“ dodal.

Zničili ho vandalové

Historicky mimořádně cenný kostelík z 16. století vypálila v srpnu trojice žhářů z Frýdecko-Místecka a z Ostravy. Dva z nich jsou ve vazbě. Za obecné ohrožení jim hrozí až 15 let vězení. Odhadované náklady na stavbu repliky ve výši 20 milionů má pokrýt z větší části pojistka. Na obnovu kostelíka byla vyhlášena také sbírka. Lidé už vybrali přes 2,6 milionu a nový kostel by měl stát do konce roku 2019.

VIDEO: Ve vyhořelém kostelíku v Gutech probíhá archeologický výzkum.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi