Důvodem vazby byly především obavy z toho, že by se mladíci vyhýbali trestnímu stíháním. Druhý důvod byl ten, že minimálně jeden z mladíků měl údajně vyhlédnutý další svatostánek, který se chystal podpálit.

Mladíci však s uvalením vazby nesouhlasili a podali stížnost ke krajskému soudu, který ve věci rozhodl.

„Dokud nebude rozhodnutí vyhotoveno a následně doručeno účastníkům prostřednictvím okresního soudu, nelze k věci sdělit nic dalšího,“ komentovala mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

Podle ní musí být nejprve rozhodnutí doručeno obviněným, jejich advokátům, ale také Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku, který mladíky poslal do vazby. Pokud by krajský soud stížnosti vyhověl, obvinění by museli být z vazby propuštěni po nutných procedurách během několika hodin.

Obviněné chtěl ve vazbě navštívit farář Kazimierz Plachta, který ve vyhořelém kostele sloužil. Nebylo mu to ale umožněno. „V tuto chvíli není možné se setkat s oběma osobně. Nemůžeme narušovat vyšetřovací řád,“ řekl farář. Mladíkům může alespoň napsat dopis, ve kterém je chce pozdravit a sdělit, že se modlí za jejich duše.

Fotogalerie
10 fotografií