Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podvodník Ali u hranic mámí z řidičů peníze. „Vše jsem ztratil,“ hraje na city

Autor: Zuzana Zelenková - 
22. září 2017
05:02

Cesta na pohřeb do Česka zanechala v manželském páru usazeném ve Švýcarsku o černou vzpomínku navíc. Když jeli zpět, v Plzni natankovali a pokračovali na Rozvadov. Najednou je ale zkoušelo zastavit BMW. Jeho řidič na ně divoce mával. Když mu manželé opravdu zastavili, naléhavě prosil o pomoc. Tvrdil, že mu dochází nafta a že ztratil peníze i doklady. Zbyla mu jen vizitka se jménem Ali Ahmed, Direktor. Import-Export-Europa. Manželé mu tak dali 1500 korun, které ale jen tak zpátky neuvidí. Nejspíš šlo o podvodníka, kterému hrozí i vězení.

„Jeli jsme z Moravy kolem Prahy na Plzeň, tam jsem ještě tankoval, potom jsme pokračovali na Rozvadov. Později nás začalo předjíždět auto BMW. Muž z okna divoce mával, abychom zastavili,“ popsal Blesk.cz řidič s iniciály M. S. Muž ve své snaze nepolevoval, a tak manželé opravdu stopli svůj vůz.

„Byl vyplašený, říkal, že nemá naftu a že vidí, že mám naftové auto. Potom říkal, že mu někdo ukradl doklady a jestli bych mu dal peníze, v ruce pak držel dva obrovské prsteny. S manželkou jsme se radili, co můžeme dělat. Muž začal sundavat ještě zlaté hodinky, všechno nám to dával do auta,“ popsal překvapený řidič.

Vyprosil si 1500 korun

Muž s arabskými rysy od manželů dostal 500 korun, bylo mu to ale málo, a tak žádal ještě o tisícovku, kterou zahlédl v peněžence. Výměnou za masivní prsten a vizitku. Když získal požadované koruny, zachtělo se mu ještě švýcarských franků. Všiml si totiž švýcarské poznávací značky.

Podvodník podle popisu pořádně neuměl ani česky, ani německy. Manželům začala celá situace připadat bizarní. Sedli do auta a vyrazili směrem k domovu. O pár dní později se ve zlatnictví dozvěděli, že prsten nemá prakticky žádnou cenu. S vizitkou to nebylo o nic lepší. Blesk.cz se na obě telefonní čísla pokoušel dovolat – jedno neexistuje, druhé hovor nepřijímá.

Policie: Není to nic výjimečného

Pro českou policii takové případy nejsou výjimečné. Průběžně je řeší na celém území Česka. Jde o hlavně letní záležitost. „Cizinci v organizovaných skupinách přijížděli, většinou v letních měsících, do republiky. U silnic stavěli projíždějící vozidla a prosili o pomoc (došel jim benzín, mají rozbité auto a podobně, pozn. red.), za kterou nabízeli šperky (falešné zlato, pozn. red.),“ uvedla pro Blesk.cz vrchní komisařka Eva Kropáčová.

Protože na jednom místě zůstávali pouze pár minut, bylo velmi složité cizince vypátrat. Především na území Prahy se nicméně podařilo několik takových jedinců přistihnout při podvodném jednání.

„Policie České republiky opakovaně upozorňovala občany a řidiče o tomto protiprávním jednání a prostřednictvím všech sdělovacích prostředků tak varovala veřejnost před podvodníky,“ zmínila Kropáčová.

Advokát: Hrozí mu pokuta i vězení

Podle advokáta Jana Černého se jedná o přestupek. Kdyby se podařilo pachatele dopadnout, tak by platil pokutu v řádu tisíců, tvrdí expert. Větší trest by následoval až v případě, kdy by se škoda vyhoupla nad pět tisíc. To už by podle advokáta byl učebnicový příklad podvodu.

Cizinci, který nepatří do Evropské unie, by hrozilo i vyhoštění. Občana EU by mohly čekat až dva roky. Aby se z přestupku stal trestný čin, stačí, že se přihlásí i další podvedení šoféři.

„Do trestního práva by to mohlo spadnout velmi snadno. Muž to zcela určitě nespáchal jen na tom manželském páru. Pokud by se jednalo o opakovanou činnost a pokud by se přihlásili další lidé, tak lze částky sečíst. Pokud by výsledná suma byla hodně vysoká, tak mu může hrozit i vyšší sazba než dva roky,“ uvedl pro Blesk.cz Černý.

Dva roky za mřížemi jako relevantní trest potvrdila i policie. V případě, že se někdo stane obětí podobného jednání, je podle Kropáčové potřeba především co nejrychleji přivolat policisty. Důležité je také uvést značku a barvu vozidla – popřípadě registrační značku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prahor ( 22. září 2017 11:55 )

Je zarážející, že někdo je tak hloupý, že reaguje pozitivně na v ž d y podezřelou vizitku s nápisem Export-Import. Navíc jako sídlo je uvedeno Dánsko, ovšem adresa je z Německa, spolehlivá firma by také určitě neměla firemní adresu na yahoo. Takže naši krajani mají sice drahé, ale pro ně velmi užitečné poučení .

moiaza ( 22. září 2017 11:49 )

Nejlépe v této společnosti je zavřít oči a nic nevidět, neslyšet. Nikomu nepomáhat, o nic se nestárat. Lepší být živým zbabělcem, než mrtvým hrdinou. Tak mě učí vládnoucí režim. Jednou pomůžu a následky si ponesu sám.

bullshit ( 22. září 2017 10:59 )

Nevím jistě jméno, ale tuším český politik Kraus byl také direktor, ale přes kávu : O)

aeraluna ( 22. září 2017 10:48 )

Na tohle dneska ještě někdo skočí?!

hulimihoukolen ( 22. září 2017 10:07 )

Ali Ahmed... takovýho člověka bych ani nepochcal, kdyby hořel. A arabský vzhled = rumunský cikán?

Zobrazit celou diskusi