Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Za zveřejnění fotky zloděje kola dostal muž pokutu: Narušoval jeho soukromí, soud už mu nepomůže

Zloděj vzal kolo, díky Facebooku byl dopaden. Majitel ale dostal pokutu.
Zloděj vzal kolo, díky Facebooku byl dopaden. Majitel ale dostal pokutu.  (Autor: koláž blesk.cz)
Autor: aba - 
14. září 2017
19:53

Případ se táhne už od roku 2012. Tehdy majitel obchodu Ekolo.cz zveřejnil na Facebooku záběr zloděje, který mu ukradl kolo v hodnotě okolo padesáti tisíc korun. Zloděj se díky tomu rychle našel, ale majitel musí zaplatit pokutu.

Když jednatel obchodu Ekolo.cz Jakub Ditrich uveřejňoval fotografii zloděje, který řádil v jeho obchodě, ještě nevěděl, jaké s tím bude mít popotahování. Ze záběrů bezpečnostních kamer v prodejně pořídil snímek pachatele, který vyvěsil na firemní Facebook.

Díky tomu byl pachatel rychle dopadem a celá záležitost mohla skončit. Jenže Ditrichovi několik měsíců poté přišla pokuta od Úřadu pro ochranu osobních údajů v hodnotě pěti tisíc. Zloděj totiž nedal ke zveřejnění své podoby souhlas a na takovou publikaci má právo jen policie.

Ditrich pokutu zaplatit odmítal a svoji stížnost hnal až k městskému soudu, který mu dal za pravdu. Úřad pro ochranu osobních údajů ale podal proti rozhodnutí soudu kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu, odkud šel případ zpátky k městskému. Ten tentokrát rozhodl v neprospěch obchodníka a pokutu mu nakázal zaplatit. Poslední možnost domoci se své pravdy u Ústavního soudu teď ale skončila pro Ditricha také špatně. Jeho ústavní stížnost byla odmítnuta.

„Jsem šokován výsledkem nálezů právníků Ústavního soudu,“ píše Ditrich na svých stránkách. „Za pomoc při dopadení pachatele trestného činu (mj. hledaného recidivisty) nám od českého státu místo poděkování byla Úřadem na ochranu osobních údajů udělena finanční pokuta + správní poplatek. Domnívám se, že tato kauza je smutnou ukázkou nemohoucnosti úředního aparátu naší země,“ dodává rozhořčeně.

V otevřeném textu poukazuje i na to, že je diskutabilní, jestli by byl zloděj vůbec chycen policií, kdyby nedošlo ke zveřejnění jeho fotky na internetu. Další boj a tahanice Ditrich odmítá a tímto posledním soudním rozhodnutím uzavírá svůj letitý a nakonec prohraný boj.

salto ( 15. září 2017 07:33 )

Taky mi je líto toho zloděje a taky toho co jej zapíchla ta stará paní, která zjevně nesouhlasila s tím že bude okradena. To že křičel, že ji zabije jistě nemyslel vážně. Pravda a láska. Jen houšť a větší kapky

moiaza ( 14. září 2017 22:02 )

V tom našem Havloidním kapitalismu je všechno naruby. Ať se pak nikdo nediví, že lidé nepomůžou člověku v nouzi. Vždyť všichni lumpové jsou zkorumpovanými soudci chráněni. Místo poděkování a odměnění prodávače, mu ještě dají pokutu. To se snad v žádném státě nevidí. Ukradli vám něco? Najděte si sami zloděje a my vás pak potrestáme. Opravdová kuriozita! Jsme republikou, kde vládne mafie!

housenkahouska ( 14. září 2017 21:03 )

Drzost zloděje nezná mezí, soudce taky palec dolů. Já bych to zveřejnila zrovna tak, ani pokuta by mě nezastavila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání