Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Každý měsíc přibývá v Česku 4000 seniorů. Dětí se rodí málo a země vymírá

Česká populace stárne (ilustrační foto).
Česká populace stárne (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia/Archiv CNC)
Autor: bud - 
16. září 2017
06:20

Bezmála pětinu obyvatel Česka tvoří lidé starší 65 let. Počet seniorů přitom dlouhodobě stoupá, už dnes jich je více než dětí a v následujících desetiletích budou tvořit celou třetinu populace. Jen za poslední dva roky jich přibylo bezmála 100 tisíc, což je v průměru o 4100 seniorů navíc každý měsíc.

Ještě v roce 1989 žilo v Česku 1,29 milionu lidí nad 65 let, nyní jich je už více než 1,92 milionu. A tyto počty v následujících desetiletích výrazně porostou. Český statistický úřad (ČSÚ) ve své analýze předpokládá, že kolem roku 2050 jich bude více než tři miliony.

Výrazně klesnou počty lidí v produktivním věku. „Nejrychlejší pokles nastane do roku 2020, kdy budou tuto věkovou kategorii opouštět silné ročníky narozených koncem 40. let a v první polovině 50. let minulého století. Naopak vstupovat do ní budou děti z populačně slabých ročníků, narozené na přelomu 20. a 21. století,“ uvádí studie ČSÚ. V 30. letech se pak do seniorního věku dostanou silné ročníky, tedy takzvané „Husákovy děti“.

Zatímco kolem roku 2030 budou senioři tvořit zhruba čtvrtinu populace, v roce 2050 podle odhadů dosáhnou staří lidé celé třetiny. Nejvíc seniorů přitom zřejmě bude žít ve Zlínském kraji a na Vysočině, kde by průměrný věk obyvatel mohl překročit hranici 50 let. Dnes je průměrný věk v Česku 42 let.

Video  Mladí lidé proti Šmejdům: Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky.  - HateFree
Video se připravuje ...

Obyvatelstvo klesne pod osm milionů

„Projekce předpokládá stárnutí populace ve všech krajích, zvyšování průměrného věku obyvatel, pokles počtu dětí a obyvatel v produktivním věku ve prospěch obyvatel ve věku 65 a více let,“ tvrdí statistici. Podle nich s tím bude souviset i dlouhodobý pokles počtu obyvatel celého Česka. Do konce století by v zemi mohlo žít 6,1 až 7,7 milionů lidí.

Při srovnání s ostatními státy EU je na tom Česko spíše průměrně. Nejvíce starých lidí má Itálie (22 %), Řecko (21,3 %) a Německo (21,1 %). Naproti tomu nejnižší podíl starých mají v Lucembursku (14,2 %) a na Slovensku (14,4 %).

Počty seniorů v celé Evropě stoupají, a to jak v absolutních číslech, tak i jako podíl na celkovém počtu obyvatel. Demografové očekávají, že v některých státech by se už během následujících 20 let mohli lidé starší 65 let stát nejpočetnější skupinou obyvatel.

PODÍVEJTE SE NA SPECIÁLNÍ SERIÁL ČESKÝ DŮCHOD

11karel11 ( 17. září 2017 19:25 )

Mladí nemají děti, protože dětí jsou luxus . Stát má podpořit rodiny s dětmi. Za to cigáni ti se činí. Plodná cigánka Cikánka ve věku 23 až 26 let, svobodná nebo rozvedená, popřípadě manžel v kriminále, tři děcka, ona sama na mateřské dovolené nebo bez práce... V tu chvíli dostává od nás všech, z našich kapes:   7.400 Kč příspěvek na bydlení 8.700 Kč sociální dávky 1.700 Kč přídavky na děti - pokud má "pouze" 3 děti 7.600 Kč rodičovský příspěvek do 3 let věku dítěte.   K tomu můžeme pro pořádek přičíst 13.000 Kč příspěvek při narození dítěte a jednorázové podpory na nákup potravin" ve výši cca 6.000 Kč při každé návštěvě cikánské famílie s hordou uřvaných děcek v prostorách úřadu.  Rodičovský příspěvek se vyplácí pouze do čtyř let věku dítěte, ale je nastaven na tři "rychlosti vyplácení" a může být vyplácen do dvou, tří nebo čtyř let dítěte. Pokud si je "Rómka" jistá, že bude mít za dva roky další děcko, může si vybrat vysokorychlostní nastavení příspěvků a v tom případě od nás dostane měsíčně 11.400 Kč.  Pokud bude mít další děcko až za tři roky, bude pobírat výše kalkulovaných 7.600 Kč a pokud trpí (u Cikánů nevídaně) nízkou plodností, pak může pobírání příspěvku rozvrhnout na čtyři roky a pobírat 3.800 Kč měsíčně. Ať tak nebo tak, má po dobu „výchovy“ děcek od nás všech zajištěn solidní měsíční příjem jen za to, že „vychová“ dalšího pouličního zlodějíčka, flákače a kriminálníka, v lepším případě pak kopáče kanálů nebo přidavače na stavbě.  Celková suma, kolik nás stojí jedna "Rómka" každý měsíc, se tedy vyšplhá na asi 25.400 Kč v závislosti na počtu děcek a jejím zařazení v tabulkách, ale může to být taky třeba 30.000 Kč nebo i víc, záleží na vychytralosti, hlučnosti a sprostotě konkrétní žadatelky. Tuto sumu dostává většina u nás žijících Cikánů, ať už formou podpor v nezaměstnanosti nebo dávek v pracovní neschopnosti. Jak dlouho na tento finanční obnos pracuješ právě ty? A vyděláš vůbec tolik?                 Cikánka na práci

anna1234 ( 17. září 2017 09:34 )

.. jak se říká .. nejhorší je srážka s b.lbcem. S tebou by musela být ta srážka takt těžká Ale snad si děláš jenom hentú legraci a moc se ti to nepovedlo

agfor ( 16. září 2017 14:59 )

Ale, ale. Dětí se rodí až moc. Bohužel jen nikdy nepracujícímu etniku, které tak vyrábí jak na běžícím pásu další a další pobírače dávek.

agfor ( 16. září 2017 14:56 )

Přibývají důchodci ? Tak proto jsou felčaři beztrestní, když je mrzačí a vraždí.

6010 ( 16. září 2017 12:44 )

Dětí se u nás rodí málo a země vymírá? Tak tomu nevěřím, ani náhodou.Já kam kouknu, tam mají nový přírůstek do rodiny, včetně celebrit.Tak ať neoblbují.Spíš mi přijde, že tento článek nás má připravit na přijímání imigrantů, aby nám tu naplodili děti.Je to tak průhledné, až jste směšní. A to, že jsme na prvním místě v Evropě v rakovině, protože jsme odpadištěm Evropy, to tu nepíšete, jaká je u nás úmrtnost.Tato čísla by mne také zajímala.

Zobrazit celou diskusi